Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na Stavebnej fakulte STU v Bratislave otvorili akustické laboratórium

Akustické laboratórium, ktoré otvorili v priestoroch Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave 12. apríla 2019. Foto: TASR/Pavol Zachar

Slúžiť bude najmä študentom a pedagógom katedry architektúry.

Bratislava 12. apríla (TASR) – V priestoroch Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave otvorili v piatok akustické laboratórium. Slúžiť bude najmä študentom a pedagógom katedry architektúry. TASR o tom informovala Valéria Kocianová z oddelenia projektov a vonkajších vzťahov Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

"Zvuk je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Pôsobí na naše emócie a náladu. Málokto z nás si uvedomuje dôležitosť zvuku a zvukosféry, ktorá nás obklopuje," priblížila Kocianová. Ako uviedla odborníčka na akustiku Monika Rychtáriková, ktorá pôsobí aj na STU, architekt môže vhodným návrhom zlepšiť napríklad zrozumiteľnosť reči v triedach, akustické podmienky v reštaurácii alebo nákupnom centre, ako aj prispôsobiť interiér budovy tak, aby sa v nej nevidiaci mohli lepšie orientovať. Akustika teda nie je iba o koncertných sálach a divadlách.

Akustické laboratórium na katedre architektúry sa bude zaoberať výskumom v priestorovej akustike, stavebnej akustike, ale aj psychoakustike a posúdením zvukovej kvality. Laboratórium bude môcť slúžiť i ako poloprofesionálne nahrávacie štúdio.