Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na Štrbské Pleso zavítajú remeselníci, rezbári i siláci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Do Tatier zavítajú remeselníci zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska a Ukrajiny, ktorí budú prezentovať svoje remeslá a prácu svojich rúk.

Štrba 17. júla (TASR) - Víkend plný umenia, zábavy a oddychu zažije Štrbské Pleso od piatka 19. do nedele 21. júla. Sochári a umelci tam okrem iného predvedú svoju bohatú tvorbu, návštevníci ich budú môcť sledovať na 3. ročníku Rezbárskeho sympózia. „Ten bude zameraný na figurálne plastiky, zvieratá, historické osobnosti Štrbského Plesa a iné,“ informovala Ľubomíra Otčenášová z Obecného úradu v Štrbe.

Dodala, že do Tatier zavítajú remeselníci zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska a Ukrajiny, ktorí budú prezentovať svoje remeslá a prácu svojich rúk. Návštevníci tak budú môcť vidieť keramikárov, drotárov, drevorezbárov, kováčov, ale aj šperkárov, tokárov, medovnikárov, čipkárky, či korytárov a remenárov. Predstavia sa aj fujaristi a výrobcovia kraslíc, pastierskych palíc, bačovského riadu, ale aj drevených a textilných hračiek,“ doplnila Otčenášová.

Okrem toho sa v sobotu 20. júla na Štrbskom Plese uskutočnia Majstrovstvá Európy zmiešaných párov silných mužov a silných žien v rámci 9. ročníka Štrbskej športovej smršti. Slovenské farby bude reprezentovať dvojica František Piros a Jana Vašková, ktorí budú obhajovať titul z minulého roka. „V ceste im budú stáť tímy z Ukrajiny, Bieloruska, Českej republiky, Rakúska a Švajčiarska,“ upozornila Otčenášová s tým, že návštevníci sa môžu tešiť na silovú show nielen silákov, ale aj silných žien. Päť náročných testov sily ako dvíhanie oceľovej klady, ťahanie kamióna i prehadzovanie betónovej gule, určia víťazný tím majstrovstiev. Program spestrí aj koncert rockera Paľa Drapáka, legendy slovenskej rockovej scény.