Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Nitre na UKF otvorili Jobsovo laboratórium

Ilustračná fotografia. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zriadenie laboratória bolo financované z vlastných zdrojov fakulty a katedry. Jeho vybudovanie je súčasťou viacerých aktivít Fakulty prírodných vied (FPV) UKF pri príprave informatikov.

Nitra 14. decembra (TASR) - Na Katedre informatiky Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) bolo v decembri oficiálne otvorené Jobsovo laboratórium mikropočítačov a Apple technológií. Podľa vedúceho katedry Jána Skalku je laboratórium unikátom slovenských univerzít. „Poskytuje kompletnú infraštruktúru pre vývoj aplikácií pre macOS a iOS. Študenti vyvíjajú aplikácie na desktopových zariadeniach iMac,“ vysvetlil Skalka.

Ako pripomenul, schopnosť vyvíjať mobilné aplikácie a navrhovať zariadenia schopné uľahčiť a zjednodušiť bežný život je jednou zo základných zručností, ktoré študenti UKF získavajú pri štúdiu informatiky. Podľa jeho slov je preto dôležité, aby sa vývojári na nitrianskej univerzite nevenovali iba platformám Android, ale aj Apple.

Nové Jobsovo laboratórium však nie je obmedzené iba na technológie Apple. „Jobs koniec koncov nebol programátor, ale hlavne inovátor prinášajúci nové riešenia. V laboratóriu máme množstvo senzorov a mikroprocesorových súprav, z ktorých môžeme poskladať pomôcky prakticky pre všetky oblasti ľudskej činnosti. Už pri otvorení laboratória študenti prezentovali vlastné produkty a aplikácie schopné ovládať model auta, merať vlastnosti kvapalín, identifikovať emócie, ovládať počítač pohybmi tela, či sledovať počasie,“ vysvetlil odborník na sieťové technológie Peter Švec.

Zriadenie laboratória bolo financované z vlastných zdrojov fakulty a katedry. Jeho vybudovanie je súčasťou viacerých aktivít Fakulty prírodných vied (FPV) UKF pri príprave informatikov. „Sme tiež lídrom v projekte FITPED, na ktorom spolupracuje sedem partnerov z piatich krajín. Jeho cieľom je odovzdať študentom znalosti a skúsenosti z programovania, ktoré im poskytnú čo najlepšiu východiskovú pozíciu pri vstupe na pracovný trh. Súčasne ich chceme už od druhého roka štúdia zapájať do riešenia reálnych projektov v spolupráci s technologickými partnermi v regióne, čomu určite napomôže aj nové Jobsovo laboratórium,“ doplnil prodekan pre rozvoj a vonkajšie vzťahy FPV Martin Drlík.