Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na vrchu Halagoš pri Proči v sobotu otvoria Retrojarmok 2012

Ilustračné foto Foto: TASR

Stovky záujemcov o ľudové tradície a folklór očakávajú organizátori na 2. ročníku Retrojarmoku 2012, ktorý sa bude konať 18. augusta.

Proč 15.augusta (TASR) – Stovky záujemcov o ľudové tradície a folklór očakávajú organizátori na 2. ročníku Retrojarmoku 2012, ktorý sa bude konať 18. augusta na vrchu Haľagoš nad obcou Proč, okres Prešov.

Podujatie organizuje Miestna akčná skupina Šafrán (MAS) spolu so svojimi partnermi zo Slovenska i zahraničia a tento rok bude spojené s Haľagošskými slávnosťami. Manažérka MAS Natália Maťašová pre TASR uviedla, že akcia sa koná v rámci projektu nadnárodnej spolupráce pod názvom „Od produktov k zážitkom", ktorého cieľom je na zavedenie lokálnej značky.

"Na retrojarmoku privítame viac ako 40 výrobcov domácich potravinárskych produktov a ľudových remeselníkov z východoslovenských regiónov a Českej republiky. Niektoré remeselné činnosti si budú môcť záujemcovia aj sami vyskúšať," pripomína Maťašová a dodala, že jarmok slávnostne otvoria o 12. hodine.

Maťašová uviedla, že okrem toho je v rámci Haľagošských slávností pre návštevníkov pripravený aj bohatý program s niekoľkými vystúpeniami folklórnych súborov, divadlom a nebude chýbať ani zaujímavá súťaž či ukážka hasičskej techniky. "Družstvá z okolitých obcí budú súperiť vo varení najchutnejšieho jedla zo strukovín, ktoré však nebude ochutnávať iba odborná porota, ale ujsť sa má aj divákom. Tí budú môcť ochutnať aj domáci slivkový lekvár, ktorý sa bude variť priamo na jarmoku," doplnila Maťašová.

Od rána bude v obci Proč v rámci projektu prebiehať workshop na tému regionálneho značenia a certifikácie lokálnych produktov za účasti vystavovateľov a odborníkov v danej oblasti.

Popoludní o 16. hodine sa začnú tradičné Haľagošské slávnosti, na ktorých vystúpia talenty z regiónu i zahraničia. Predstavia sa napríklad Viazankovci, Kapušanske richtaroše, Divadlo EXTEATRO a ďalšie folklórne skupiny.

MAS Šafrán je združenie zástupcov verejného, podnikateľského a občianskeho sektora, ktorí sa snažia realizovať zámery v prospech svojho regiónu. V súčasnosti má toto združenie 43 členov a pôsobí na území 16 obcí okresu Prešov.