Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Najstaršia obec vo Vranovskom okrese chystá dvojdňové oslavy

Dychová hudba Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková

Oslavy významného jubilea obce Medzianky odštartujú v sobotu 29. septembra priateľským futbalovým zápasom.

Medzianky 24. septembra (TASR) - V Medziankach, v najstaršej obci Vranovského okresu, sa počas nadchádzajúceho víkendu uskutoční významná jubilejná slávnosť. Samospráva si ňou pripomenie 800. výročie prvej písomnej zmienky o obci.

Odborný referent Obecného úradu v Medziankach Ján Sabol TASR informoval, že oslavy významného jubilea obce odštartujú v sobotu 29. septembra priateľským futbalovým zápasom medzi domácim mužstvom a hráčmi Mestského futbalového klubu z Giraltoviec.

O 15.00 h sa začne v tamojšom motocrossovom areáli súťaž jednotlivcov na rýchlych strojoch o pohár starostu obce Pavla Bašistu. Záver prvého dňa slávnosti bude patriť následne country muzike v podaní hudobnej skupiny Wandráci. Na lúke pod medzianskym hrádkom sa podvečer rozhorí zároveň spomienková vatra vďačnosti.

"Oslavy budú následne pokračovať v centre obce v nedeľu ekumenickou bohoslužbou so začiatkom o 11.00 h," doplnil Sabol s tým, že hlavný program jubilejnej slávnosti odštartuje následne o tri hodiny neskôr. Jeho súčasťou budú vystúpenia miestnych školákov, folklórnych súborov Vargovčan a Orgonina, ako aj scénické zobrazenie významnej udalosti viažucej sa k medzianskym dejinám.

"Pôjde o rekonštrukciu historickej udalosti, a to odovzdanie darovacej listiny, ktorou kráľ Ondrej II., územie Medzianok daroval do večnej držby Bratom, ochrancom Božieho hrobu, ktorí strážili Hrádok v Medziankach," priblížil Sabol.

Ako ďalej uviedol, spomínané oslavy, ktoré organizuje obec spolu s Prešovským samosprávnym krajom a Hornozemplínskym osvetovým strediskom vo Vranove nad Topľou, vyvrcholia v nedeľu v Medziankach hudobným vystúpením súrodencov Sylváyovcov a neskoršou ľudovou veselicou v miestnej športovej hale. Jej súčasťou bude aj žrebovanie tomboly o zaujímavé ceny.