Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Národnú púť v Šatíne-Strážoch navštívilo približne 30.000 pútnikov

Na snímke veriaci počas svätej omše pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie na Národnej púti k Sedembolestnej Panne Márii 15. septembra 2018 v Šaštíne-Strážach. Foto: TASR - Marko Erd

V meste Šaštín-Stráže sa konajú oficiálne púte k Bazilike Sedembolestnej Panny Márie pravidelne od roku 1732, keď bola socha vyhlásená za milostivú.

Šaštín-Stráže 15. septembra (TASR) – Národná svätyňa, Bazilika Sedembolestnej Panny Márie a mesto Šaštín-Stráže v spolupráci s Bratislavskou arcidiecézou a dobrovoľníkmi zorganizovali ďalší ročník Národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii.

V meste Šaštín-Stráže sa konajú oficiálne púte k Bazilike Sedembolestnej Panny Márie pravidelne od roku 1732, keď bola socha vyhlásená za milostivú. O pútnikov sa počas tohtoročnej púte stará približne 60 dobrovoľníkov. "Prišiel som pomôcť už tretíkrát a baví ma to. V minulosti tu dobrovoľnícku činnosť vykonával otec, neskôr som sa k nemu pridal aj ja. Pokračujem v tejto tradícii, keďže je tu potrebná každá ruka. Som zo Šaštína, ale ďalší dobrovoľníci sú aj z okolitých dedín," poznamenal 17-ročný dobrovoľník.

Púť pozostáva počas troch dní, od piatka (14.9.) do nedele (16.9.), zo sprievodného duchovného a kultúrneho programu. Vyvrcholením národnej púte bola v sobotu na sviatok Sedembolestnej Panny Márie slávnostná svätá omša za účasti slovenských biskupov a biskupov zo zahraničia. Hlavným kazateľom bol eparchiálny biskup eparchie Parma z USA Milan Lach.

Tento rok sa na púti podľa odhadov organizátorov zúčastnilo približne 30.000 pútnikov. "Prišli sme preto, že sme katolíci, uctievame Pannu Máriu. Chodila som sem už ako šesť- až osemročné dieťa. Vtedy sme sem ešte chodili pešo alebo na vozoch za sochou Panny Márie. Odkedy sa uvoľnil režim, chodíme sem partia približne 30 ľudí pravidelne, niektorí peši, my starší autobusom," uviedla pútnička Marcela Antálková z Brodského.

Tradícia pútnického miesta na Záhorí siaha do 16. storočia a spája sa s legendou o manželskej kríze Angeliky Bakičovej a majiteľa šaštínskeho panstva, grófa Imricha Czobora. Rodinné nezhody ukončili vytrvalé Angelikine modlitby a šľachtičná dala z vďaky vyrobiť sošku Panny Márie, ktorú dnes možno vidieť na hlavnom oltári monumentálnej šaštínskej baziliky.