Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Návštevníci Noci s netopiermi sa dozvedia pravdu o ich živote

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Medzinárodná noc netopierov by mala pomôcť prekonať bariéry medzi človekom a netopiermi poskytnutím čo najlepších informácií a poznatkov.

Žilina 25. septembra (TASR) – Pravdu a mýty o netopieroch sa môžu dozvedieť návštevníci podujatia Noc s netopiermi, ktoré sa uskutoční v piatok 28. septembra 2012 pri pozorovateľni Považskej hvezdárne Na Malom diele v Žiline a v sobotu 29. septembra 2012 v záhrade Správy Národného parku (NP) Malá Fatra vo Varíne. TASR o tom informovala Miriam Balciarová zo Správy NP Malá Fatra.

Obidve podujatia sa podľa nej uskutočnia od 18.30 do 21. hodiny. „Pripravená je prednáška o živote netopierov, film, ukážka odchytu do nárazovej siete, počúvanie zvukov netopierov, pomôcky na monitoring netopierov a rôzne aktivity pre všetky vekové kategórie. V Žiline bude aj odborná prezentácia pracovníkov hvezdárne a príležitosť pozorovať hviezdy,“ uviedla Balciarová.

Noc s netopiermi sa organizuje v rámci už 16. ročníka Medzinárodnej noci netopierov, ktorú vyhlasuje od roku 1997 sekretariát Dohovoru o ochrane európskych populácií netopierov EUROBATS so sídlom v Bonne. „Cieľom podujatia je propagácia ochrany netopierov u širokej verejnosti, pretože netopiere často využívajú aj ľudské príbytky a stavby. Medzinárodná noc netopierov by mala pomôcť prekonať bariéry medzi človekom a netopiermi poskytnutím čo najlepších informácií a poznatkov. Tento rok je zaregistrovaných 25 štátov s podujatiami ako sú rôzne semináre, prednášky, výstavy či ukážky výskumu netopierov,“ dodala Balciarová.

Noc s netopiermi pripravuje Správa NP Malá Fatra v spolupráci so Spoločnosťou pre ochranu netopierov na Slovensku, Krajským kultúrnym strediskom v Žiline a Považskou hvezdárňou v Žiline.