Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Neprofesionálni divadelníci sa predstavia v trnavskom divadle

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Prvé dva dni budú súťažiť na Malej krajskej scénickej žatve, tretí je vyhradený pokračovaniu prehliadky inscenácií ochotníckych súborov.

Trnava 26. marca (TASR) – Javisko trnavského Divadla Jána Palárika (DJP) bude od piatka 29. marca do nedele 31. marca patriť neprofesionálnym divadelníkom. Prvé dva dni budú súťažiť na Malej krajskej scénickej žatve, tretí je vyhradený pokračovaniu prehliadky inscenácií ochotníckych súborov. Dohromady sa predstaví šesť zoskupení divadelných nadšencov z Trnavského kraja.

Postupovú scénickú žatvu organizuje Trnavské osvetové stredisko (TOS). "Vytvára priestor na prezentáciu umeleckej tvorby, konfrontáciu a inšpiráciu amatérskych divadelných súborov nášho kraja. Je súčasťou trojstupňového postupového systému súťaže neprofesionálneho divadla mladých a divadla dospelých vo viacerých súťažných kategóriách," informovala TASR Daniela Polášová z TOS.

Ako prvý sa v piatok o 17.00 h predstaví súbor DEMOscéna z Trnavy s Piesňou španielskych mušiek a o 19.00 h chce divákov potešiť súbor Herci z Hrnca z Hrnčiaroviec nad Parnou hrou Mať f(F)ilipa sa oplatí! Sobota bude o 15.00 h patriť predstaveniu Spáčka v podaní divadla Za šecki drobné z Galanty. "Do poroty sme oslovili riaditeľku DJP Zuzanu Šajgalíkovú, režiséra Michala Jasaňa, dramatika a dramaturga Petra Pavlaca a metodičku Národného osvetového centra Lucia Lasičkovú," uviedla Polášová. Súborom ide o postup na celoslovenské prehliadky FeDiM 2019 a Belohopockého Mikuláš 2019.

Nedeľa podľa vyjadrenia hovorkyne DJP Lucie Turňovej nadviaže na Prehliadku divadiel Trnavského kraja, ktorú už v decembri 2018 prinieslo DJP, Divadlo Yarmat a TOS. Predstaví sa Divadlo OCH z Chtelnice s hrou Penzión pod dubom a Záhorácke divadlo Senica s inscenáciou Svatojánske drímoty na motívy hry Williama Shakespeara Sen noci svätojánskej. Chtelnické divadlo pod vedením Emila Piešťanského - Cernického obnovilo v roku 2011 svoju činnosť ľahkou čiernou komédiou Penzión pod dubom alebo Ako sa z malej hádky stala veľká stávka. Záhoráci sa predstavia upravenou verziu klasickej Shakespearovej komédie Sen noci svätojánskej, zmenili však mená a charaktery postáv tak, aby sa priblížili regionálnemu naturelu. Text je v záhoráčtine.