Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Botanická záhrada SPU v Nitre predstavuje krásu orchideí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zaujímavosťou pre návštevníkov je kvitnúci vlastný hybrid papučky, ktorý zatiaľ nie je oficiálne zapísaný do zoznamu hybridov.

Nitra 20. februára (TASR) – Krásu orchideí predstavuje výstava, ktorá sa začala v Botanickej záhrade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. V dvoch skleníkoch sa nachádza 75 rodov a 210 druhov orchideí, nie všetky sú však v tomto období v kvete. "Orchidey u nás kvitnú od októbra do februára, návštevníkov postupne prekvapuje farebná aj druhová rozmanitosť kvetov," povedala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová. Výstava potrvá do 11. marca tohto roka. Jej súčasťou bude seminár o pestovaní a využití orchideí vo floristike.

Zaujímavosťou pre návštevníkov je kvitnúci vlastný hybrid papučky, ktorý zatiaľ nie je oficiálne zapísaný do zoznamu hybridov. "Šľachtenie je beh na dlhé trate. Naši odborníci skúšali medzidruhové kríženie, aj kríženie v rámci druhu. Keď semeno dozrelo, vysiali ho v našom laboratóriu a rastliny po siedmich rokoch zakvitli. Hybrid musia sledovať niekoľko rokov, až potom ho možno zapísať do zoznamov," skonštatovala Chosraviová.

Orchidey sú najrozšírenejšou čeľaďou na Zemi. Hlavnou zónou ich výskytu sú trópy Ameriky, Ázie a Afriky, rastú však aj v oblastiach mierneho pásma na južnej i severnej pologuli. Čeľaď zahŕňa 800 až 1000 popísaných rodov a približne 30.000 druhov. Okrem botanických druhov je známych viac ako 100.000 rôznych kultivarov a hybridov.

Prvá zmienka o pestovaní orchideí pochádza z 12. storočia z Číny, do Európy sa dostali začiatkom 17. storočia z Ameriky a neskôr z Ázie. Prežil iba zlomok rastlín a prvým pestovateľom chýbali skúsenosti, preto boli veľmi vzácne a drahé.  Koncom 19. storočia už boli podmienky na ich pestovanie pomerne známe a darilo sa im aj v domácnostiach. Na začiatku 20. storočia sa rozšírili po celej Európe a začali sa predávať ako rezané kvety.