Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Nitra bude spolupracovať s Asociáciou samaritánov v krízovej situácii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Samaritáni pomáhali mestu už počas dvoch rokov migračnej krízy. V spolupráci s asociáciou tiež funguje v Nitre projekt SOS tlačidlo, ktoré osamelí seniori nosia na náramku.

Nitra 12. apríla (TASR) - Zástupcovia mesta Nitra a Asociácie samaritánov SR podpísali zmluvu o spolupráci. Na základe nej budú obe inštitúcie spolupracovať v prípade vzniku rôznych mimoriadnych alebo krízových situácií, informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Samaritáni pomáhali mestu už počas dvoch rokov migračnej krízy. V spolupráci s asociáciou tiež funguje v Nitre projekt SOS tlačidlo, ktoré osamelí seniori nosia na náramku. V prípade núdze stačí, ak stisnú tlačidlo na náramku a okamžite hovoria s dispečingom asociácie, ktorý vysiela k seniorom potrebnú pomoc.

Asociácia samaritánov funguje na základe medzinárodne platných štandardov v oblasti krízového riadenia. Tie presne určujú postupy v prípade vypuknutia akejkoľvek mimoriadnej situácie. "Práve tieto skúsenosti plánuje Nitra využiť," skonštatoval hovorca.

Počas pandémie COVID-19 vykonávali krízové riadenie najmä úradníci mesta. "To by sa malo zmeniť a sprofesionalizovať," potvrdil hovorca. Asociácia samaritánov okrem iného vyškolí štáb krízového riadenia, ktorý pôsobí v meste, zabezpečí školenie policajtov v oblasti poskytovania prvej pomoci, poskytne tiež materiálnu pomoc, ktorá bude v prípade potreby nachystaná na okamžité použitie.