Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Divadlo Andreja Bagara v Nitre má za sebou úspešnú sezónu

Budova Divadla Andreja Bagara v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Uplynulú sezónu v nitrianskom divadle vyzdvihli aj kritici a teatrológovia na festivale Dotyky a spojenia v Martine.

Nitra 11. júla (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre v sezóne 2017/2018 uviedlo na svojich scénach a na zájazdoch 212 predstavení, ďalších deväť odohrali hosťujúce súbory. Hry uvádzané vo veľkej sále a v štúdiu videlo viac ako 83.000 divákov.

Riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy hodnotí uplynulú divadelnú sezónu ako veľmi úspešnú. Ako pripomenul, súčasný repertoár DAB je mimoriadne široký, preto sa divadlo rozhodlo uviesť celkovo tri premiéry. „Sezóna sa niesla v duchu známej francúzskej frázy cherchez la femme, teda za všetkým hľadaj ženu. Tak to bolo aj v našich inscenáciách, či šlo o hlavnú hrdinku hry Zaľúbený Shakespeare, krásnu Violu de Lesseps, samu seba hľadajúcu Emmu v inscenácii Ľudia, miesta a veci či dcéry nešťastného otca Goriota,“ hovorí Dóczy.

Všetky tri nové inscenácie si podľa jeho slov našli svojho diváka. „Obecenstvom mimoriadne žiadaná je romantická komédia Zaľúbený Shakespeare s hviezdnym hereckým obsadením. Pozornosť divákov i divadelnej kritiky si okamžite získala aj hra Ľudia, miesta a veci. Barbora Andrešičová ako predstaviteľka hlavnej hrdinky Emmy získala na festivale Nová dráma/New Drama 2018 zvláštnu cenu poroty za širokospektrálnosť hereckého prejavu,“ uviedol Dóczy.

„Veľkú pozornosť si získala aj edukačná hra Hoax, s ktorou chodilo divadlo priamo za študentmi na stredné školy, kde mladým divákom inscenácia ukázala, ako sa dá manipulovať verejná mienka,“ pripomenul Dóczy.

Podľa lektorky dramaturgie DAB Slavky Civáňovej vyzdvihli uplynulú sezónu v nitrianskom divadle aj kritici a teatrológovia na festivale Dotyky a spojenia v Martine. „Pri hodnotení celej sezóny a smerovaní jednotlivých slovenských divadiel bolo DAB viackrát kladne hodnotené. Veľmi často sa skloňovala hra Ľudia, miesta a veci. Pozitívne sa spomínala najmä réžia Mariána Amslera a často i veľmi výrazný umelecký prejav herečky DAB Barbory Andrešičovej. Pri inscenácii Ľudia, miesta a veci bola pozitívne hodnotená aj samotná téma, ktorá sa na slovenských javiskách príliš často neobjavuje,“ uviedla Civáňová.

Podľa jej slov kritici pozitívne hodnotili aj uvedenie edukačnej hry Hoax, ktorá prichádza priamo za svojimi divákmi do škôl. „Navyše s vysoko aktuálnou témou, akou je mediálna manipulácia a prevencia proti extrémizmu. DAB je tak jedno z prvých slovenských divadiel, ktoré sa takto výrazne venuje edukačnej činnosti. Medzi inscenáciami uplynulej sezóny určite zarezonovalo aj uvedenie inscenácie Otec Goriot v réžii Romana Poláka a mimoriadne pozitívne bola spomínaná tiež inscenácia Jánošík v réžii Rastislava Balleka, ktorá bola kritikmi ohodnotená ako jedna z najvýraznejších inscenácií posledných rokov v slovenskom divadelníctve,“ dodala Civáňová.