Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj sa zapojí do budovania cyrilo-metodskej cesty

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Cieľom projektu je budovanie a rozvoj cyrilo-metodskej kultúrnej cesty na území Slovenska, predovšetkým na území Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Nitra 17. júla (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj sa zapojí do projektu Tematická cesta sv. Cyrila a Metoda, ktorý je súčasťou väčšieho medzinárodného projektu. V rámci neho postupne vzniká európska kultúrna, turistická a pútnická cesta zameraná na pôsobenie týchto dvoch svätcov.

Cieľom projektu je budovanie a rozvoj cyrilo-metodskej kultúrnej cesty na území Slovenska, predovšetkým na území Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). „Pôjde o popis a vyznačenie slovenského územia, cez ktoré vedú trasy Cyrilo-metodskej cesty, ponuka infraštruktúry potrebnej pre turistov a pútnikov, realizácia informačnej kampane o tejto pútnickej ceste a osadenie infopanelov na vybraných miestach na trase," uviedol riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

K hlavným aktivitám projektu bude podľa jeho slov patriť vytvorenie komplexnej databázy potrebných informácií a vytvorenie siete partnerov. Zároveň má vzniknúť základná infraštruktúra tematickej cesty spolu s turistickým značením trasy a osadením informačných panelov na Devíne a v Nitre. „Súčasťou aktivít bude aj vytvorenie webovej aplikácie s online storymapou i spracovanie vzdelávacieho materiálu pre školy, vydanie publikácie s legendami a príbehmi o sv. Cyrilovi a Metodovi a podpora fungovania Cyrilo-metodskej cesty, ako produktu cestovného ruchu," dodal Guťan.