Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nitrania žiadajú petíciou dobudovať protihlukové steny na R1

Ilustračné foto. Foto: TASR

Dôvodom je nadmerný hluk, ktorý je podľa predsedu petičného výboru Raymonda Kaňu spôsobený nenainštalovaním projektovaných protihlukových stien v mestských častiach Staré Mesto, Krškany a Čermáň.

Nitra 15. októbra (TASR) – Obyvatelia nitrianskych mestských častí Čermáň, Kalvária a Krškany petíciou žiadajú dobudovanie protihlukových stien v časti rýchlostnej cesty R1 Nitra – Selenec. Dôvodom je nadmerný hluk, ktorý je podľa predsedu petičného výboru Raymonda Kaňu spôsobený nenainštalovaním projektovaných protihlukových stien v mestských častiach Staré Mesto (Wilsonovo nábrežie a Stračia ulica), Krškany a Čermáň.

Signatári petície sú zároveň aj proti vybudovaniu predĺženia a rozšírenia Priemyselnej ulice s premostením cez rieku Nitra súbežne s rýchlostnou komunikáciou R1 ako súčasť tzv. "malého južného obchvatu". Tento obchvat by mal zabezpečiť prepojenie Krškán s Dlhou ulicou na sídlisku Chrenová. Dôvodom je hluk a znečistenie ovzdušia, ktoré pochádzajú z rýchlostnej cesty R1 v danej lokalite.

"Dlhodobo narúšajú bývanie a nepriaznivo vplývajú na zdravie obyvateľov. Hluk, prach a smog pochádzajúci z rýchlostnej cesty už teraz vytvára neakceptovateľné podmienky na bývanie a vybudovaním predmetnej mestskej cesty by sa situácia ešte viac zhoršila. Zároveň znižuje hodnoty našich nehnuteľností," uviedol Kaňa.