Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ovzdušie v Nitre je znečistené, okresný úrad vyzval obmedziť dopravu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zlé rozptylové podmienky v Nitre súvisia s nepriaznivým počasím, kedy pretrvávajú nízke teploty a bezvetrie.

Nitra 19. februára (TASR) – Automatické monitorovacie stanice v Nitre namerali v posledných dňoch v ovzduší zvýšené koncentrácie znečisťujúcich látok. Okresný úrad (OÚ) v Nitre preto uviedol do platnosti viaceré opatrenia z akčného plánu.

Obyvateľov mesta vyzval na obmedzenie individuálnej automobilovej dopravy a uprednostnenie hromadnej autobusovej dopravy. „Žiadame občanov, fyzické a právnické osoby zabezpečiť obmedzovanie úletov tuhých znečisťujúcich látok do ovzdušia, najmä pri stavebnej činnosti. Potrebné je aj odstraňovanie znečistenia z cestných komunikácií a udržiavanie čistoty na území mesta Nitra,“ informoval OÚ.

Zlé rozptylové podmienky v Nitre súvisia s nepriaznivým počasím, kedy pretrvávajú nízke teploty a bezvetrie. „Vzhľadom na predpoveď počasia, podľa ktorej sa poveternostné podmienky v nasledujúcich dňoch nezmenia, rozhodol úrad o začatí uplatňovania opatrení v zmysle akčného plánu,“ skonštatoval OÚ.

Zvýšené koncentrácie tuhých znečisťujúcich látok v ovzduší môžu mať nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Patrí k nim podráždenie horných dýchacích ciest spojené s kašľom a kýchaním a tiež podráždenie očných spojiviek. „Tieto opatrenia je nutné vykonávať až do zlepšenia rozptylových podmienok,“ uviedol vo vyhlásení OÚ.