Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj chce znížiť svoju uhlíkovú stopu

Nitriansky hrad Foto: MP spol

Krajskí poslanci v rozpočte vyčlenili peniaze na spolufinancovanie projektu, ktorý by mal byť hradený predovšetkým z fondov Európskej únie.

Nitra 15. mája (TASR) - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce prijať opatrenia na zníženie uhlíkovej stopy. Chce sa zamerať na úspory energie a na lepšie využívanie jej obnoviteľných zdrojov.

Krajskí poslanci v rozpočte vyčlenili peniaze na spolufinancovanie projektu, ktorý by mal byť hradený predovšetkým z fondov Európskej únie. Jeho výsledkom má byť vypracovanie regionálnej nízkouhlíkovej stratégie. „V nej budú nastavené nízkouhlíkové opatrenia zamerané najmä na energetickú efektívnosť a využívanie obnoviteľných zdrojov energie,“ uviedol riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

Ako doplnil, maximálna výška príspevku na jeden projekt je 300.000 eur. Schválené spolufinancovanie je vo výške do 15.000 eur. „NSK teraz vypracuje projekt a predloží žiadosť o nenávratný finančný príspevok. Následne vytvorí platformu pre vypracovanie konkrétnych projektov,“ doplnil Guťan.