Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Košická Stredná odborná škola Ostrovského má nové IT laboratórium

Slávnostné otvorenie novej IT učebne na Strednej odbornej škole Ostrovského 1 v Košiciach 19. novembra 2018. Na snímke nová IT učebňa. Foto: TASR – František Iván

Stavebné úpravy miestnosti a pripojenie na siete uskutočnila škola v súčinnosti s KSK, ktorý ako zriaďovateľ prispel sumou 8000 eur.

Košice 19. novembra (TASR) – K modernejšiemu získavaniu praktických zručností má prispieť nová IT učebňa NetLAB v Strednej odbornej škole (SOŠ) Ostrovského v Košiciach. V pondelok ju slávnostne otvorilo vedenie školy spolu so zástupcami Košického samosprávneho kraja (KSK) a spoločnosťou T-Systems Slovakia. Laboratórium je prevažne zamerané na výučbu sieťových technológií.

"Nová učebňa prispeje k väčšej motivácii žiakov študovať IT a zároveň umožní prepojenie teórie s praxou. Naším zámerom je umožniť výučbu v NetLAB-e nielen pre našich žiakov a pedagógov, ale aj pre odborníkov z oblasti. Týmto spôsobom chceme pripraviť a motivovať žiakov a pedagogických zamestnancov k aktívnej participácii na duálnom vzdelávaní," uviedla riaditeľka SOŠ Elene Tibenská.



Stavebné úpravy miestnosti a pripojenie na siete uskutočnila škola v súčinnosti s KSK, ktorý ako zriaďovateľ prispel sumou 8000 eur. Partner školy T-Systems Slovakia vybavil novú IT učebňu technológiami. Škola dostala do užívania 18 notebookov a 18 monitorov, veľkorozmerné prezentačné obrazovky, dve zariadenia telepresence, ktoré slúžia na videokonferencie a sú využiteľné pri výučbe v oblasti riadenia počítačových sietí, ale aj riadenie VoIP – služby, ktorá umožňuje uskutočňovať hovory prostredníctvom internetu.

Ako pre TASR povedal vedúci oddelenia stratégie spoločnosti T-Systems Slovakia Martin Džbor, cieľom je mať v regióne kvalitných ľudí. "Čím je tu výber expertov lepší, o to viac sa firma môže rozvíjať a môže mať ambície smerom k zložitejším úlohám, činnostiam. Vďaka IT Valley sa nám IT rozvíja. Potrebujeme aj iné zručnosti, nielen administrátorské," vysvetlil.

Slávnostné otvorenie novej IT učebne na Strednej odbornej škole Ostrovského 1 v Košiciach 19. novembra 2018. Na snímke nová IT učebňa.
Foto: TASR – František Iván


Podľa T-Systems Slovakia investovaním a spoluprácou so vzdelávacími inštitúciami, akými sú SOŠ, môžu IT spoločnosti v regióne motivovať mladých študentov k tomu, aby sa rozhodli ostať v domácom prostredí a venovať sa IT sfére vo svojom regióne a následne sa v rámci regiónu aj zamestnať.

Ako uviedol predseda KSK Rastislav Trnka, sektor informačných technológií je jedným z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich odvetví v Košiciach aj v Košickom kraji a tvorí okolo 16 percent HDP. "Aby sa IT rozvíjali, treba kvalitných ľudí a na to treba kvalitné podmienky. Som rád, že vysoké školy robia svoju prácu, ale ešte radšej som, keď takéto kroky robí škola v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK a vytvára tak prostredie, ktoré pomáha ďalším generáciám prispieť Košiciam a nášmu regiónu," povedal Trnka.



SOŠ Ostrovského sa zameriava na IT vzdelávanie a v súčasnosti ju navštevuje približne 750 žiakov. "Sieťové technológie sa u nás učia viac ako desať rokov, ale takto moderne vybavenú učebňu máme teraz prvýkrát. Do budúcna plánujeme zriadiť viacero takýchto učební," uzavrela vedúca Centra odborného vzdelávania pre informačné a sieťové technológie v SOŠ Ostrovského Marcela Timková.