Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Nové Zámky rozmiestnia do konca roka takmer 450 krytov na kontajnery

Hlavné námestie s rímsko-katolíckym kostolom v Nových Zámkoch. Foto: Teraz.sk/Monika Voleková

Prvé kryty na kontajnery pribudli začiatkom tohto roka na rohu ulíc Šoltésovej a T. Vansovej. Mestskí poslanci posúdili ich výzor a funkčnosť a rozhodli sa rozšíriť kryty postupne na celom území mesta.

Nové Zámky 14. augusta (TASR) - Mesto Nové Zámky plánuje do decembra rozmiestniť takmer 450 betónových krytov na 1100-litrové kontajnery. Rovnaké typy krytov s farebne odlíšenými dvojjazyčnými nápismi sú určené na komunálny aj triedený odpad. Mesto si od umiestnenia krytov na kontajnery sľubuje väčšiu čistotu v uliciach. Výška investície predstavuje zhruba 1,5 milióna eur.

Prvé kryty na kontajnery pribudli začiatkom tohto roka na rohu ulíc Šoltésovej a T. Vansovej. Mestskí poslanci posúdili ich výzor a funkčnosť a rozhodli sa rozšíriť kryty postupne na celom území mesta. Mesto ich objednáva v poradí, ako budú uložené. Betónové kryty vážia stovky kilogramov, pred ich osadením museli pracovníci odboru komunálnych služieb pripraviť pevné podkladové plochy. Kryty sa osádzajú mimo parkovísk a parkovacích plôch, aby nezaberali parkovacie miesta na sídliskách. Kamióny ich dovážajú priamo k pripraveným kontajneroviskám. „Z kamióna sa vykladajú pomocou hydraulického ramena na nákladnom aute, využívame pritom aj pomoc príslušníkov mestskej polície. Do decembra by mali byť rozmiestnené všetky kryty naplánované na tento kalendárny rok,“ povedala Monika Kutenicsová, vedúca odboru komunálnych služieb mestského úradu.

Kontajnery na odpad zostávajú uzamknuté v betónovom kryte, čo zabraňuje rozfúkavaniu odpadu v prípade vetra. Kryty majú otvory čiernej, modrej, žltej a zelenej farby na vhadzovanie odpadu. Čierny otvor je určený na komunálny odpad, modrý na papier, žltý na plasty a zelený na sklo. Otvory sú od samotného kontajnera vzdialenejšie, čo zabraňuje manipulácii s odpadom, jeho vyťahovaniu či rozhadzovaniu.