Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V centre Nových Zámkov pribudne bronzová socha pápeža Jána Pavla II.

Pápež Ján Pavol II., ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko

Autorom sochy je akademický sochár Peter Meszároš. Jej hodnota je vyčíslená na 10.500 eur. Všetky náklady na tvorbu aj inštaláciu sochy uhradí farský úrad, mesto zabezpečí úpravu okolia.

Nové Zámky 27. júna (TASR) – Centrum Nových Zámkoch bude čoskoro zdobiť bronzová socha pápeža Jána Pavla II. v životnej veľkosti. Mestu ju darovala rímskokatolícka cirkev, mestskí poslanci sa na svojom februárovom rokovaní rozhodli, že dar prijmú.

Autorom sochy je akademický sochár Peter Meszároš. Jej hodnota je vyčíslená na 10.500 eur. Všetky náklady na tvorbu aj inštaláciu sochy uhradí novozámocký farský úrad, mesto zabezpečí úpravu okolia, kde bude socha umiestnená. „Socha je príspevkom cirkvi pre naše mesto. Pápež Ján Pavol II. bol najväčšou osobnosťou 20. storočia,“ skonštatoval novozámocký dekan Zoltán Ďurčo.

Bronzová socha pápeža Jána Pavla II. bude osadená na Hlavnom námestí pred Kostolom povýšenia Sv. kríža pri budove Marianum. Z veľkorozmerného kvetináča, v ktorom bude socha umiestnená, poverení pracovníci mesta vykopali strom a presadili ho do mestského parku. Súčasnú výsadbu v kvetináči nahradí nová, ktorá bude prispôsobená osadeniu a kompozícii sochy pápeža. Slávnostné odhalenie sochy je naplánované na 5. júla tohto roka.