Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

NOVEMBER89: Nitrianske divadlo vyzýva verejnosť na pomoc s výstavou

Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Fotografie, dokumenty a svedectvá, ktoré sa Divadlu Andreja Bagara podarí získať, budú súčasťou výstavy nežná.nr.

Nitra 13. októbra (TASR) – Divadlo Andreja Bagara v Nitre vyzýva verejnosť na pomoc pri príprave výstavy s názvom nežná.nr. DAB ju pripravuje v spolupráci s Asociáciou Divadelná Nitra. Výstavou, ktorá bude mapovať predovšetkým aktivity nitrianskych divadelníkov v novembri 1989, si pripomenie 30. výročie Nežnej revolúcie.

Súčasťou expozície budú okrem faktov aj fotografie a rôzne materiály dokumentujúce novembrové udalosti. „V tejto súvislosti vyzývame verejnosť, aby pomohla pri tvorbe výstavy. Zbierame dobové fotografie z nitrianskych novembrových udalostí, materiály z protestov či plagáty z výkladov v obchodoch v centre mesta."

"Zaujímajú nás aj spomienky pamätníkov na to, ako prežili 17. november 1989 a nasledujúce dni,“ uviedla projektová manažérka DAB Slavka Civáňová.

Fotografie, dokumenty a svedectvá, ktoré sa DAB podarí získať, budú súčasťou výstavy nežná.nr. Tá bude v priestoroch DAB sprístupnená v predvečer 30. výročia Nežnej revolúcie, 16. novembra, v rámci Noci divadiel.

„Zdokumentuje aktivity našich divadelníkov v roku 1989, ktorí boli práve v tom čase na zájazde v Moskve. Po návrate sa stali dôležitou hybnou silou novembrových udalostí v Nitre a nitrianskom regióne,“ povedala Civáňová. Ako doplnila, fotografie a svoje spomienky môžu záujemcovia posielať do divadla do 7. novembra.