Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Novorodenecké oddelenie nemocnice v Poprade získalo 42 monitorov dychu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prístroje v celkovej hodnote viac ako 2000 eur darovala tomuto zdravotníckemu zariadeniu Nadácia Križovatka, ktorá vznikla v roku 2008.

Poprad 19. februára (TASR) – Na novorodeneckom oddelení popradskej nemocnice nedávno pribudlo niekoľko monitorov dychu. Hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda informovala, že 27 prístrojov v celkovej hodnote viac ako 2000 eur darovala tomuto zdravotníckemu zariadeniu Nadácia Križovatka, ktorá vznikla v roku 2008 s cieľom pomáhať deťom ohrozeným tzv. syndrómom náhleho úmrtia dojčiat - SIDS.

„Novorodenecké oddelenie a jednotka resuscitačnej starostlivosti o novorodenca, ktoré funguje v rámci pediatrického oddelenia s jednotkou intenzívnej starostlivosti (JIS), si monitory prevzalo v závere minulého týždňa,“ uviedla hovorkyňa s tým, že nadácia sa snaží vybaviť monitormi všetky pôrodnícke oddelenia v nemocniciach a JIS na celom území Slovenskej republiky. Monitory dychu BabySense sú podľa nej jediným výrobkom na svete registrovaným ako zdravotnícka pomôcka a spĺňajú najnáročnejšie klinické skúšky zdravotníckych výrobkov. Sú zároveň jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS.

„Nadácia Križovatka spolupracuje s naším pediatrickým oddelením už od roku 2010, keď prvýkrát darovala monitory dychu. Oddelenie je pritom nezištne nápomocné pri ich zapožičaní aj na domáce použitie. Tento projekt podporujeme úspešne už niekoľko rokov a do dnešného dňa sme tak mamičkám zapožičali 448 monitorov dychu,“ dodala Galajda.

Okrem spomínaných 27 týchto zariadení, zakúpila Nemocnica Poprad z darov spoločnosti Norwit Slovakia ďalších päť a z príspevku anonymného darcu desať monitorov dychu.