Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Nový starosta v Brzotíne stále neprevzal funkciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Keďže končiaci starosta nezvolal ustanovujúce zasadnutie v stanovenom termíne, v zmysle zákona o obecnom zriadení sa toto zasadnutie uskutoční v 30. deň od vykonania volieb, čo je 21. december.

Brzotín 13. decembra (TASR) – Novozvolený starosta obce Brzotín v okrese Rožňava Tibor Garay sa stále neujal svojej funkcie. Ako v tejto súvislosti uviedol pre TASR, dosluhujúci starosta Pavol Gašpar totiž nezvolal v zákonnom termíne do 10. decembra ustanovujúce zasadnutie obecného zastupiteľstva, na ktorom by mu funkciu odovzdal.

„Neviem sa s ním spojiť. Poprosil som i predsedu volebnej komisie, aby šiel vyzdvihnúť osvedčenia nových poslancov a starostu. Ja toto osvedčenie potrebujem aj preto, aby som sa vedel preukázať u svojho zamestnávateľa,“ vysvetlil Garay, ktorý v súčasnosti pracuje ako riaditeľ Detského domova Mlynky – Biele Vody. Problém s neodovzdaním funkcie mu podľa vlastných slov komplikuje situáciu v zamestnaní, pretože sa môže stať, že v terajšom zamestnaní skončí a do nového nebude môcť nastúpiť.

Ďalšími komplikáciami prípadu sú podľa neho podaná námietka ďalšieho kandidáta na starostu, ktorý sa sťažoval na neregulárnosť volieb, či údajná pripravovaná hromadná výpoveď zamestnancov obecného úradu. „Neviem, čo je dôvodom. V predvolebných debatách a na svojom letáku som sa nikomu výpoveďami nevyhrážal a títo ľudia sú na úrade potrební,“ zdôraznil Garay.

Keďže končiaci starosta nezvolal ustanovujúce zasadnutie v stanovenom termíne, v zmysle zákona č. 369/90 Z. z. o obecnom zriadení sa toto zasadnutie uskutoční v 30. deň od vykonania volieb, čo je v tomto prípade 21. december. „Môže sa však stať, že v ten deň bude pre hromadnú výpoveď úrad tak paralyzovaný, že ani vtedy nedôjde k odovzdaniu funkcie. Sme v patovej situácii a nevieme, kam z konopí,“ podotkol novozvolený starosta.

Dosluhujúci starosta P. Gašpar už na tento post nekandidoval. Uchádzal sa len o miesto obecného poslanca, kde však neuspel.