Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Obec Červená Voda dostala pomenovanie podľa zafarbeného potoka

Na snímke park v obci Červená Voda v okrese Sabinov, ktorý má tvar Slovenska. Červená Voda 23. augusta 2019. Foto: EASY FOTO TASR – Maroš Černý

Pred 40 rokmi mala obec podľa starostu 500 obyvateľov. Tým, že tam však platila stavebná uzávera, ich počet klesol.

Červená Voda 24. augusta (TASR) – Obec Červená Voda vznikla v roku 1956 odčlenením od mesta Sabinov. Ako povedal starosta obce Pavol Džačovský, z rozprávania svojich starých rodičov vie, že miestni chceli byť názvom obce výnimoční, a preto ju pomenovali podľa zafarbeného potoka.

"Sme oblasťou, kde sú lesy. Keď furmani pracovali v lese a pri sťahovaní dreva, keď zapršalo, v potoku tiekla červená voda. Čiže z tohto je odvodený názov obce Červená Voda," uviedol pre TASR Džačovský.

Ešte predtým sa ako časť Sabinova volali Sabinov-Majere a po roku 1900 Sabinovské Dvory. Pred 40 rokmi mala obec podľa starostu 500 obyvateľov. Tým, že tam však platila stavebná uzávera, ich počet klesol. "Od revolúcie počet stúpa a teraz sme zase nad počtom 500 obyvateľov," priblížil starosta.



Ako ďalej uviedol, v roku 1900 polovica vtedajšej časti Majere vyhorela. "Druhá svetová vojna nás veľmi nepoznačila, aj keď nad našou obcou bol stroj, ktorý ostreľoval nemecké vojská s kaťušami," povedal Džačovský.

V súčasnosti sa obec podľa jeho slov rozvíja. Každý rok vydávajú stavebné povolenie minimálne na dva rodinné domy. "Sme blízko Sabinova, čiže poloha je zaujímavá. Tiché prostredie, veľkosť obce, to všetko sú naše plusy preto, aby tu ľudia prišli bývať," vysvetlil Džačovský.

Na snímke starosta obce Červená Voda v okrese Sabinov Pavol Džačovský pri historickom medzníku zo 16. storočia v lese nad obcou. Červená Voda 23. augusta 2019.
Foto: EASY FOTO TASR – Maroš Černý


Prioritou vedenia obce je pokračovať v rekonštrukcii a budovaní nových miestnych komunikácií. "Snažíme sa ich rekonštruovať aj budovať nové, v časti, kde sa realizuje nová výstavba. Vodovod máme relatívne 'mladý', od roku 1990. Plynofikácia bola zrealizovaná do roku 2000. Čo sa týka kanalizácie, máme ju rozostavanú ešte z roku 2002. Zatiaľ sa nevieme pohnúť pre financie ďalej," dodal starosta obce.

Park v tvare Slovenska má vyznačenú diaľnicu i tunely


Park v obci Červená Voda v okrese Sabinov má tvar Slovenska. Obec podľa jej starostu Pavla Džačovského využila priestor za obecným úradom. Tvar krajiny si vybrala preto, lebo miestni sú hrdí na to, kde žijú. Park vybudovala obec z programu Interreg V-A Poľsko - Slovensko.

"Pozemok je tak naklonený, ako je aj Slovensko členené. Keď sa pozrieme na stúpajúcu časť, tak vlastne ideme na sever krajiny, okolo Tatier k Prešovu. Hranicu krajiny znázorňuje výsadba krušpánu, zvýraznili sme ju zelenou. Jednotlivé kraje sú znázornené čiernymi oddeľovačmi. Krajské mestá sú osadené približne tak, ako sa nachádzajú, a vyznačené kameňmi s názvom. Chodníky znázorňujú diaľničnú sieť na Slovensku. Je to zaujímavosť a rarita, že na Slovensku ešte nemáme postavenú súvislú diaľnicu, ale v Červenej Vode už áno. Vieme sa prejsť z Bratislavy až do Košíc po diaľnici," uviedol pre TASR starosta.



"Čo sa týka diaľnice, má to i svoju symboliku. Vyvstalo to tak samo. Keď sa chceme dostať v rámci Slovenska do Poľska, je tam bezbariérový prístup, ale ak chceme ísť na Ukrajinu, sú tam schody. Čiže na Ukrajinu nie je také jednoduché sa dostať," priblížil starosta s tým, že najdlhšiu rieku na Slovensku Váh znázorňuje potôčik, ktorý vyviera spod Tatier a tečie na juh do Dunaja.

Na mieste, kde sa nachádza obec Červená Voda, je besiedka. Najdlhší tunel Branisko a pripravovaný tunel Višňové znázorňujú pergoly.

Park podľa starostu navštevujú turisti, ktorí idú do susednej obce Ľutina, významného gréckatolíckeho pútnického miesta, alebo na kopec Lysá. "Chodia sem Česi. Park som dokonca prezentoval skupinke švajčiarskych turistov a rovnako tu boli i žiaci jednej z prešovských škôl," dodal Džačovský.

Na snímke park v obci Červená Voda v okrese Sabinov, ktorý má tvar Slovenska. Červená Voda 23. augusta 2019.
Foto: EASY FOTO TASR – Maroš Černý


Obec chce spropagovať vzácny kameň zo 16. storočia


Nad obcou Červená Voda v Sabinovskom okrese sa nachádza kameň, ktorý pripomína historickú udalosť zo 16. storočia. V roku 1567 ho tam dal osadiť vtedajší feudál Pečovskej Novej Vsi Gašpár Péchy. Obec ho chce spropagovať a prilákať tam turistov.

"Kedysi tu bola osada s názvom Krakovec. Vznikol súdny spor pre určenie vlastníckych práv k tomuto územiu. Gabriel Péchy ho prehral s mestom Sabinov a na znak toho dal vyznačiť medzníkom hranicu svojho územia," uviedol pre TASR starosta obce Červená Voda Pavol Džačovský.

"Ide o významný kamenný nález, ktorý bol objavený v roku 2007 a je na ňom vytesaný latinský text. Svoje tajomstvo pod zemou ukrýval 450 rokov. Ide o objekt, ktorý je uznaný odbornou verejnosťou, a je predmetom neustáleho odborného výskumu," doplnil Dušan Podlipa z Občianskeho združenia Folklórny súbor Jablonečka s tým, že ide o významnú stredovekú pamiatku v rámci východného Slovenska.

Na snímke mapa parku v obci Červená Voda v okrese Sabinov, ktorý má tvar Slovenska. Červená Voda 23. augusta 2019.
Foto: EASY FOTO TASR – Maroš Černý


V spolupráci s aktivistami z občianskeho združenia, ktoré má záujem o záchranu tohto historického medzníka, by obec podľa starostu chcela pri kameni vybudovať altánok a zároveň vyznačiť k nemu turistickú trasu.

Obec Červená Voda leží na južnom úpätí Čergova, vo východnej časti Šarišského podolia. Stred obce je v nadmorskej výške 500 metrov nad morom.



"Je atraktívnou turistickou oblasťou, z ktorej vedie niekoľko turisticky značkovaných chodníkov na Lysú horu s pokračovaním na sedlo Čergov, do Drienice a na Majdan," priblížil Džačovský.

Cez obec vedie okružná cyklostrasa Sabinov - Pečovská Nová Ves - Ľutina - Jakovany - Červená Voda a Sabinov.