Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Obžalovaní v kauze výbuchu v bani Handlová sa cítia byť nevinní

Na snímke pohľad na pamätník handlovských baníkov. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Počas svojich výpovedí opísali udalosti, ktoré sa stali do doby, keď došlo k výbuchu, a postup prác, ktoré ako vedúci pracovníci pri likvidácii požiaru zabezpečovali.

Prievidza 9. septembra (TASR) - Na Okresnom súde (OS) v Prievidzi sa dnes po štyroch rokoch začalo hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického výbuchu v auguste 2009 v bani Handlová, ktorý si vyžiadal 20 obetí. Všetci traja obžalovaní, zamestnanci Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), sa počas pojednávania vyjadrili, že sa cítia byť nevinní.

Obžalovanými z prečinu všeobecného ohrozenia sú zamestnanci HBP, ktorí sa podieľali na likvidácii požiaru v bani Handlová 10. augusta 2009, Ladislav H., Jozef T. a Dalibor R., pričom posledný z menovaných je obžalovaný z rovnakého prečinu aj v prípade závalu v bani Nováky z novembra 2006. Podľa znenia obžaloby sa Ladislavovi H. kladie za vinu, že z dôvodu jeho pokynu na uzatvorenie požiarneho vodovodu ventilom, pričom to ani nebolo zaznačené v havarijnom pláne, nemohli pri požiari využiť vodu z tohto vodovodu. Daliborovi R. sa kladie za vinu, že nesprávne vyhodnotil situáciu, neodvolal pracovníkov z bane a nezamedzil tam prístup ďalším osobám. Tiež nevykonal evidenciu osôb, ktoré sa nachádzali v bani a napriek tomu nariadil otvorenie krídla dverí v trafostanici, čím došlo k zmene vetrov. Jozef T. podľa obžaloby nesprávne vyhodnotil situáciu a najmä nezabezpečil sfunkčnenie požiarneho vodovodu, neodvolal ľudí z miesta a nemyslel na možnú zmenu vetrov a prípadný výbuch.

Obžalovaní počas svojich výpovedí uviedli, že sa zo skutkov, za ktoré sa im kladie vina, cítia byť nevinní. Počas svojich výpovedí opísali udalosti, ktoré sa stali do doby, keď došlo k výbuchu, a postup prác, ktoré ako vedúci pracovníci pri likvidácii požiaru zabezpečovali. Ladislav H. vyjadril ľútosť nad obeťami, ktoré označil za svojich kamarátov. Jozef T. sa obhajoval, že napriek tomu, čo mu kladie za vinu obžaloba, je nemožné, aby za svoju dlhoročnú prax nepoznal povinnosti, ktoré má vykonávať. Dalibor R. uviedol, že hneď ako dostal informáciu, že sa do šachty valí teplo, dal príkaz na zatvorenie dverí. Pri rýchlosti a pri tom pohybe vetra, ktorý bol, však nepredpokladal takýto vývoj. O tom, že sa dole v bani nachádzajú civili, nevedel. Všetci traja obžalovaní po svojich výpovediach uviedli, že na otázky prokuratúry, sudcu, obhajoby a zástupcov poškodených nebudú odpovedať.

Obhájca vyjadril ľútosť no poukázal na rozpor


Obhajca dvoch z obžalovaných Peter Filip po hlavnom pojednávaní vyjadril ľútosť nad banskou tragédiou, no v tejto súvislosti ale poukázal na rozpor medzi odborným posúdením ľuďmi, ktorí sa venujú banským dielam a veciam v súvislosti s týmito banskými záležitosťami a orgánmi činnými v trestnom konaní. "Vzhľadom na to, že odborníci v tejto oblasti, ktorých závery sú premietnuté do posudku obvodného banského úradu, uviedli, že nie je možné jednoznačne a nespochybniteľne určiť, čo bolo hlavnou príčinou explozívneho vyhorenia plynov, a tým aj príčinu smrteľných pracovných úrazov 20 zamestnancov. A preto nie je možné konštatovať konkrétne a jednoznačné porušenie bezpečnostných predpisov. V tejto súvislosti tiež obvodný banský úrad uviedol, že s poukazom na takýto záver nie je spôsobilý ani konkrétne určiť zodpovednú osobu. Napriek tomu orgány činné v trestnom konaní si vybrali týchto troch ľudí a títo traja ľudia sú postavení pred súd," objasnil. Filip vylúčil možnosť, že by mali byť traja zamestnanci zodpovední za túto tragédiu len z toho dôvodu, že to vyplývalo z ich funkcie. "Funkcionár nie je automaticky zodpovedný. Myslím si, že v tomto prípade to bolo trochu urýchlené pod tlakom tej tragickej udalosti, ktorá nastala," doplnil.

Hlavné pojednávanie je naplánované na ďalšie štyri nasledujúce dni. V utorok (10.9.) budú vypovedať poškodení, medzi ktorými sú baníci zranení pri výbuchu a vdovy po obetiach.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v dopoludňajších hodinách v podzemí vtedajšej Východnej šachty v Bani Handlová. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Záchranári sa vtedy snažili uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Výbuch nastal krátko po 09.30 h.