Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Od výbuchu v handlovskej bani uplynie desať rokov

Na archívnej snímke baníci s klopačkami na spoločnej rozlúčke s tragicky zosnulými baníkmi v Handlovej 20. augusta 2009. Foto: TASR

Na Kostole sv. Kataríny sa o 9.30 h rozozvučia na päť minút zvony ako spomienka na posledné spojenie s baníkmi v podzemí z 10. augusta 2009.

Handlová 1. augusta (TASR) - Od najväčšej tragédie v histórii novodobého baníctva na Slovensku uplynie 10. augusta desať rokov. V handlovskej bani vtedy zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov, v Handlovej si ich a ďalšie obete banských nešťastí uctia 10. augusta počas spomienkového podujatia Deň bielych ruží.

"Handlová je spätá s baníctvom od roku 1909, je matkou všetkých uhoľných baní na Slovensku. Preto, keď Národná rada SR schválila 10. august ako Deň obetí banských nešťastí, z historického hľadiska si takýto pamätný deň zaslúži byť odlišným práve v tomto meste," povedala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Na archívnej snímke je drôtené zlomené srdce Bolesť v srdci vystavené na pódiu pred začiatkom rozlúčky s tragicky zahynutými baníkmi v Handlovej 20. augusta 2009.
Foto: TASR/Michal Svítok


Mesto sa tak podľa nej stáva nositeľom myšlienky tohto pamätného dňa, ktorý je výnimočným v kolorite spoločenského života, odlišným od ostatných pamätných dní Slovenskej republiky.

Na Kostole sv. Kataríny sa o 9.30 h rozozvučia na päť minút zvony ako spomienka na posledné spojenie s baníkmi v podzemí z 10. augusta 2009. "Počas celého dňa môžu pozostalí, verejnosť, delegácie, položiť k pomníku bielu ružu. Večer o 18.00 h sa tam bude konať stretnutie za účasti vedenia mesta a ďalších delegácií, členov Handlovského baníckeho spolku a verejnosti," priblížila Paulínyová.

Spomienka na záchranárov a baníkov, ktorí zahynuli v roku 2009 pri banskom nešťastí v bani Handlová, archívna snímka.
Foto: TASR/Michal Svítok


Novela zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili 26. októbra 2010, priradila do kalendára Pamätný deň Slovenskej republiky - 10. august ako Deň obetí banských nešťastí. Na stretnutí zástupcov hornonitrianskych baní a mesta Handlová, ktoré inicioval v roku 2010 primátor mesta Rudolf Podoba, boli ako symbol tohto dňa vybraté práve biele ruže. Biela ako symbol nevinnosti a zelené lístky ako symbol nádeje, že sa už nič také nestane.

Deň obetí banských nešťastí SR si verejnosť prvýkrát pripomenula v roku 2011. "V tento pamätný deň si Slovensko pripomína viac ako 470 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry a viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií, ktoré sa udiali v baniach ťažiacich kovy na slovenskom území," dodala hovorkyňa mesta.