Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Petíciou chcú dosiahnuť zrušenie odkaliska v Poši

Petíciou, ktorú v utorok 21. augusta 2018 odštartovali v Nižnom Hrušove vo Vranovskom okrese, chce iniciatíva okolitých obcí a ďalších subjektov dosiahnuť zrušenie odkaliska v Poši a jeho následnú sanáciu a rekultiváciu. Foto: TASR - Roman Hanc

Odkalisko bolo vybudované v roku 1977 a jeho pôvodným prevádzkovateľom bolo Chemko Strážske, a.s., ktorý bol v roku 1996 sprivatizovaný.

Nižný Hrušov 21. augusta (TASR) – Petíciou, ktorú v utorok odštartovali v Nižnom Hrušove vo Vranovskom okrese, chce iniciatíva okolitých obcí a ďalších subjektov dosiahnuť zrušenie odkaliska v Poši a jeho následnú sanáciu a rekultiváciu. Protestným zhromaždením, ktoré na približne polhodinu zablokovalo v úseku medzi obcami Nižný Hrušov a Poša dopravu, vyjadrilo tejto myšlienke podporu približne 200 ľudí. Ich ambíciou je vyzbierať 30.000 podpisov.

"Odkalisko je stará environmentálna záťaž, ktorá je tu od 80. rokov. V odkalisku sú uložené PCB (polychlórované bifenyly) látky a ťažké kovy, ktoré tam vyprodukoval ešte bývalý štátny podnik," uviedol pre médiá starosta obce Nižný Hrušov Ján Fenčák. Podľa neho sa pôvodne plánovalo s jeho prevádzkou do roku 2000. "Dnes sú tam vypúšťané vyčistené odpadové vody z čistiarne odpadových vôd," uviedol s tým, že nevedia, čo obsahujú.

Podľa jeho ďalších slov ale evidujú niekoľko negatívnych faktov. "Ak pôjdete na odkalisko, tam nie je život, nepočujete vtáky ani hmyz, nevidno tam nič lietať, nevidíte tam ryby, proste život tam ako keby nie je," vysvetlil. V tejto súvislosti poukázal aj na neustále penenie Kyjovského potoka, ktorý z odkaliska pramení. To podľa jeho slov nie je oplotené, regulované, riadené alebo udržiavané.

Ako uviedol poslanec Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za Vranovský okres Peter Kocák, sanácia odkaliska Poša je ich TOP prioritou, ktorú implementovali aj do strategického plánu pre roky 2017–2022 a odovzdali predsedovi kraja Milanovi Majerskému. "Zvolali sme niekoľko rokovaní so starostami obcí, s vranovským Združením miest a obcí Slovenska a inštitúciami, ktoré majú na starosti verejné zdravie. Výsledky ukazujú, že ide jednoznačne o obrovskú záťaž. V tomto odkalisku sa nachádzajú vyše 2 milióny toxických látok, ako sú arzén, PCB látky, kadmium, ortuť, chlór. Jednoducho všetko to, čo vplýva na tunajšie obyvateľstvo," priblížil. Podľa jeho ďalších slov v utorok zároveň všetci poslanci Zastupiteľstva PSK vydali vyhlásenie, v ktorom žiadajú na základe Programového vyhlásenia vlády SR, aby sa s okamžitou platnosťou spustil monitoring tohto odkaliska, jeho sanácia a rekultivácia.

Podľa starostu obce Poša Tadeáša Malého tam nie sú žiadne izolované steny alebo materiály. "To znamená, že na odkalisku sú priesaky. Aj na základe najnovšieho výskumu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR je tam dokázané, že všetky vrty pod odkaliskom sú kontaminované," spomenul. Ako ďalej uviedol, s doterajšími požiadavkami na zrušenie odkaliska neboli úspešní. "Odpady sú peniaze, biznis. V tomto prípade, osobne si myslím, a nielen ja, ale všetci obyvatelia, ktorí prišli protestovať, že ľudské zdravie skutočne je na vedľajšej koľaji oproti peniazom," zdôraznil.

Ministerstvo životného prostredia v stanovisku, ktoré TASR poskytol Michal Lukáč z odboru komunikácie, eviduje toto odkalisko ako potvrdenú environmentálnu záťaž, ktorá je zahrnutá v Štátnom programe sanácie environmentálnych záťaží ako lokalita odporúčaná na realizáciu sanácie a v súčasnosti je monitorovaná Štátnym geologickým ústavom Dionýza Štúra. "Okrem extrémnych obsahov arzénu v sedimentoch odkaliska boli v lokalite zistené aj zvýšené obsahy zinku, kadmia a v Kyjovskom potoku pod odkaliskom aj zvýšené obsahy celkového organického uhlíka (TOC), síranov, dusičnanov, chloridov a amónnych iónov," priblížil. K návrhom prípadnej sanácie odkaliska a následnému odhadu nákladov s ňou spojených môže podľa jeho ďalších slov dôjsť "až po ukončení konania o určení povinnej osoby, ktorá je zodpovedná za odstránenie znečistenia - za konanie o určení povinnej osoby zodpovedá okresný úrad v sídle kraja, v ktorom sa environmentálna záťaž vyskytuje".

Odkalisko bolo vybudované v roku 1977 a jeho pôvodným prevádzkovateľom bolo Chemko Strážske, a.s., ktorý bol v roku 1996 sprivatizovaný. Prevádzku odkaliska prevzala v roku 2000 Energetika, s.r.o., Strážske a od roku 2006 Energetika, s.r.o., Bratislava.

Ako v stanovisku pre TASR uviedla manažérka pre komunikáciu holdingu Energochemica Anna Vojteková, v súčasnosti sa v rámci odkaliska Poša nelikvidujú žiadne nebezpečné odpady. "Objem ostatných likvidovaných odpadov sa za posledných 15 rokov podarilo znížiť o viac ako 95 percent, najmä vďaka používaniu modernejších a voči životnému prostrediu šetrnejších technológií," priblížila.

Pre prevádzku odkaliska je podľa jej ďalších slov zabezpečené pravidelné sledovanie nebezpečných látok a aj monitorovanie PCB látok vo vypúšťaných odpadových vodách a limitné hodnoty znečisťujúcich látok neboli za posledné roky ani v jednom prípade prekročené. "Výsledky geologického prieskumu zrealizovaného v tomto roku na podnet Slovenskej inšpekcie životného prostredia nepotvrdili výskyt PCB v podzemných vodách a zemine a ani ťažkých kovov nad limitné hodnoty," spomenula s tým, že PCB látky sa vyrábali v bývalom štátnom podniku Chemko Strážske a od roku 1984 sa nevyrábajú. "Naša spoločnosť ich nikdy nevyrábala a ani ich nemá v držbe," zdôraznila.

"Podľa záveru aktuálnej správy Vodohospodárskej výstavby, štátny podnik, ktorý zabezpečuje výkon odborného technicko-bezpečnostného dohľadu, je odkalisko Poša bezpečné a prevádzkyschopné," uzavrela s tým, že v jeho prevádzke plánujú pokračovať.