Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Piloti na súťaži FCC gliding dnes odštartovali svoj prvý let

Na snímke vlečné lietadlo Čmelák z Dubnice nad Váhom. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Organizátori naplánovali pilotom vo všetkých troch triedach trať z Prievidze smerom na sever Slovenska, kde sa otočia a budú pokračovať na juh k Novým Zámkom.

Prievidza 15. apríla (TASR) - Celkovo 116 pilotov dnes okolo poludnia vzlietlo z prievidzského letiska, aby absolvovalo svoju prvú letovú disciplínu v rámci 6. ročníka medzinárodnej plachtárskej súťaže FCC gliding. Organizátori na tento deň pre pilotov pripravili kratšie trate, od 250 do 350 kilometrov.

Ako pre TASR uviedol riaditeľ súťaže Jozef Horňák, organizátori naplánovali pilotom vo všetkých troch triedach trať z Prievidze smerom na sever Slovenska, kde sa otočia a budú pokračovať na juh k Novým Zámkom.

Okrem klasických vlečných lietadiel typu Dynamic vetrone vyťahovali do vzduchu aj dve ďalšie väčšie lietadlá. "Počasie je veľmi dobré, možno trochu horšie ako včera (14.4.). Včera sme pretekárov do vzduchu pustiť nemohli, nakoľko bola veľmi mokrá vzletová a pristávacia dráha. Preto sme si dnes z Dubnice nad Váhom požičali lietadlá, takzvané čmeliaky, ktoré kedysi slúžili na poprašovanie. Sú to veľmi silné lietadlá, ktoré do vzduchu vytiahli tie najťažšie vetrone vážiace nad 750 kilogramov," doplnil s tým, že štart trval približne 90 minút a vetrone do vzduchu vyvlekalo celkovo 15 vlečných lietadiel.

Na FCC gliding súťaží celkovo 125 pilotov z 13 krajín Európy, a to v troch triedach - klubovej, 15-metrovej a zmiešanej. Plachtári budú v závislosti od počasia súťažiť až do 26. apríla. Organizátormi plachtárskeho podujatia sú SNA - Letecká škola Košice a Aeroklub Prievidza.