Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Zumba roztancovala obyvateľov Rudnianskej kotliny

Maratón v tancovaní zumby, tanca, vyznačujúceho sa latinsko-americkými rytmami a doplnený o aerobikové prvky, bol prekvapením v programe 9. ročníka Novianskych dní. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Starosta obce Ivan Kohút zhodnotil 9. Novianske dni ako mimoriadne vydarené. Zúčastnilo sa na nich viac než 300 občanov zo všetkých okolitých obcí.

Diviacka Nová Ves 26. augusta (TASR) – Maratón v tancovaní zumby, tanca vyznačujúceho sa latinsko-americkými rytmami a doplnený o aerobikové prvky, bol prekvapením v programe 9. ročníka Novianskych dní, ktoré sa počas tohto víkendu uskutočnili v Diviackej Novej Vsi v okrese Prievidza.

Pod vedením cvičiteľky Ivany Mečiarovej z Prievidze, ktorá sa venuje skupine viac ako 30 tanečníčok rôzneho veku, sa cvičilo na miestnom malom ihrisku celé dve hodiny. Ona predcvičovala jednotlivé prvky a tanečníčky sa ju snažili verne napodobniť. Bolo vidno, že im to ide. Preto, že majú už trojročný tréning. Každý týždeň sa totiž tomuto rezkému tanečnému pohybu venujú približne hodinu. Teraz si pod kontrolou verejnosti stanovili, že si vyskúšajú dvojhodinový maratón.

"Vydržali všetky, i keď to bolo náročné na kondíciu," konštatovala cvičiteľka. Je presvedčená, že aj na základe tohto verejného vystúpenia prejavia záujem o zumbu i ďalšie ženy a dievčatá. "Veď je to nielen zdravý pohyb, ale aj zábava a relax," dodala Mečiarová.

Tu bude player


Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Podujatie, na ktorom sa každoročne podieľajú aj ďalšie štyri obce Rudnianskej doliny, sa začalo v sobotu (25.8) súťažou hasičských družstiev. Po druhý raz sa uskutočnilo ako memoriál bývalého dlhoročného veliteľa miestneho dobrovoľného hasičského zboru Miroslava Križana, ktorý pred dvomi rokmi nečakane zomrel. Požiarny útok najlepšie a najrýchlejšie zvládli domáci hasiči. Po prvý raz si vyskúšali hasičský šport aj dievčatá z Diviackej Novej Vsi a ani medzi mužmi sa nestratili. Hoci prvý útok ešte nedopadol podľa predstáv. V druhej časti súťaže to už bolo oveľa lepšie, povedal súčasný veliteľ dobrovoľných hasičov Juraj Vaško.

Počas dvoch dní si na podujatí prišli na svoje všetky vekové kategórie. Pre deti to boli nielen súťaže a tvorivé dielne, ale aj interaktívne divadelné predstavenie v podaní hercov Divadla z domčeka v Banskej Bystrici. Nechýbal koncert dychovej hudby i tanečné zábavy. Súčasťou boli aj sprievodné podujatia. Medzi nimi 5. ročník súťaže o najlepšie pečené výrobky gazdiniek. Najchutnejšie koláče tentoraz napiekla Diviackonovovešťanka Eva Kiššová. Podujatie dnes vyvrcholilo Folklórnymi slávnosťami Rudnianskej doliny, ktoré zorganizovalo Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi.

Starosta obce Ivan Kohút zhodnotil 9. Novianske dni ako mimoriadne vydarené. Zúčastnilo sa na nich viac než 300 občanov zo všetkých okolitých obcí. Je to akcia, ktorej podľa neho najväčšou devízou je spájanie ľudí a upevňovanie vzájomnej spolupráce.