Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Pojednávanie v kauze výbuchu vo VOP Nováky bude pokračovať v apríli

Na snímke obžalovací spis Foto: TASR/Pavol Remiaš

Na dnešnom pojednávaní bolo skonštatované, že chemické a fyzické reakcie vznikajúce vo výrobnom procese mohli znamenať inú príčinu vzniku výbuchu.

Prievidza 8. februára (TASR) - Sudkyňa Okresného súdu v Prievidzi Noema Turanovičová dnes po výsluchu svedkov predbežne ukončila hlavné pojednávanie v kauze výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch. Ďalšie pojednávanie je vytýčené na štyri dni, v termíne od 16. do 19. apríla. Obhajca Ľubomír Hrežďovič pre TASR uviedol, že v priebehu dokazovania sa ukazuje, že príčiny vzniku nešťastnej udalosti mohli nastať aj z iných dôvodov ako z tých, ktoré stanovuje obžaloba.

"Konkrétne aj na dnešnom hlavnom pojednávaní boli počas výpovedí svedkov preberané odborné otázky smerujúce k tomu, že obložnosť nebola prekračovaná v takom rozsahu ako to tvrdí obžaloba," doplnil Hrežďovič.

Ako sa uvádza v obžalobe, množstvo výbušnín malo mnohonásobne prekračovať objem stanovený predpisom Ministerstva hospodárstva SR o uskladňovaní výbušnín, aj platný predpis o bezpečnostných opatreniach pri práci s muníciou a výbušninami a ničení munície vydaný bývalým ministerstvom národnej obrany v roku 1963. Tvrdenie obžaloby o prekročení obložnosti potvrdili aj viacerí pracovníci VOP Nováky, ktorí boli predvolaní ako svedkovia na predchádzajúce pojednávania.

Ďalší z predvolaných svedkov Vladimír Dudáš, pracovník technologického oddelenia a spoluator technologických postupov dnes vo svojej výpovedi však uviedol, že v prípade, kedy by sa prekračovalo povolené obloženie materiálu, musel by o tom byť vedený zápis.

"Na dnešnom pojednávaní bolo tiež skonštatované, že chemické a fyzické reakcie vznikajúce vo výrobnom procese mohli znamenať inú príčinu vzniku výbuchu," dodal Hrežďovič.

Ako sa vo svojej výpovedi ohľadom chemických reakcií vznikajúcich pri výrobnom procese vyjadril Dudáš, v prípade, ak došlo k prehriatiu pyrotechnickej zlože, tá bola ihneď zabalená do viacvrstvového obalu, uložená do krabice a následne sa vyniesla von, kde sa ochladzovala. Prípadným ďalším postupom bolo jej neskoršie zničenie spálením.

Obhajoba po predložení dôkazového materiálu tiež skonštatovala, že napriek výpovediam viacerých svedkov, skladovanie materiálov na voľnom priestranstve, na nádvorí U bolo v súlade s odborným stanoviskom pyrokomisie.

Hrežďovič sa po pojednávaní vyjadril, že nevylučuje, že jednou z možných príčin výbuchu mohla byť banálna chyba. "Takéto veľké nešťastné udalosti spravidla nastávajú z úplne banálnych príčin."

Sudkyňa Noema Turanovičová na záver dnešného pojednávania uviedla, že v apríli budú vypočutí ďalší svedkovia, ktorí poskytnú odborné stanoviská, vrátane údržbárov VOP, ktorí mali na starosti stroje používané pri delaborácii muničného materiálu a odborníci z Obvodného banského úradu v Prievidzi.

Obvinenými z prečinu všeobecného ohrozenia v súvislosti s tragickým výbuchom vo VOP Nováky z marca 2007 sú piati bývalí manažéri VOP Nováky. Podľa znenia obžaloby sú obvinení zodpovední za to, že zanedbali bezpečnosť pracovníkov pri delaborácii, teda mechanickej, ručnej likvidácii rôznej munície, na čo mal podnik dlhodobú špecializáciu.