Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prednáška v kaštieli Betliar predstaví písomnosti I. Andrássyovej

Na archívnej snímke kaštieľ Betliar. Foto: TASR/František Iván

Denník I. Andrássyovej a jej korešpondencia boli celé roky zabudnuté, až kým ich neobjavili v roku 1971 v skrýši kaštieľa Czirákyovcov v obci Dénesfa v Maďarsku, uvádzajú organizátori prednášky.

Betliar 21. februára (TASR) – Príbeh o objavení a spracovaní rukopisov grófky Ilony Andrássyovej predstaví záujemcom pripravovaná prednáška Dievčatá z rodu Andrássyovcov. Uskutoční sa v priestoroch Múzea Betliar (MB) v okrese Rožňava v sobotu 23. februára o 14.00 h.

„Denník I. Andrássyovej a jej korešpondencia boli celé roky zabudnuté, až kým ich neobjavili v roku 1971 v skrýši kaštieľa Czirákyovcov v obci Dénesfa v Maďarsku. Dnes ich uchovávajú v Múzeu Rómera Flórisa v Rábe a vďaka ich spracovaniu Lajosom Kovácsom, ktorý bude aj prednášateľom, uzreli svetlo sveta i v knižnej podobe,“ uvádzajú organizátori prednášky z MB.

Ilona Andrássyová (1886 – 1967) bola vnučkou grófa Júliusa Andrássyho. V roku 1909 sa vydala za grófa Pavla Esterházyho. Ich manželstvo trvalo len šesť rokov, keďže počas prvej svetovej vojny padol na ruskom fronte. V roku 1917 sa druhýkrát vydala za grófa Jozefa Czirákyho, s ktorým žili v dedine Dénesfa aj po tom, ako ich z kaštieľa po druhej svetovej vojne vysťahovali. Zomrela v roku 1967 v Kanade, kam sa odsťahovala po manželovej smrti.