Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V nocľahárni v Prešove majú pre bezdomovcov ešte voľné lôžka

Ľudia bez domova a finančných prostriedkov na území Prešova môžu prespať v nocľahárni Effeta (NOE), ktorú prevádzkuje Gréckokatolícka charita Prešov na Ulici Pod Táborom. V tom istom areáli charita poskytuje ubytovanie na určitý čas aj v útulku Archa a chránené bývanie v Dome charitas. Foto: TASR/AP

Počas tuhých mrazov tu príjmu aj ľudí, ktorí nie sú celkom triezvi, ale nesmú napádať iných a ničiť zariadenie.

Prešov 24. februára (TASR) – Ľudia bez domova a finančných prostriedkov na území Prešova môžu prespať v nocľahárni Effeta (NOE), ktorú prevádzkuje Gréckokatolícka charita Prešov na Ulici Pod Táborom. V tom istom areáli charita poskytuje ubytovanie na určitý čas aj v útulku Archa a chránené bývanie v Dome charitas.

Sociálny pracovník a terapeut Ľubomír Vozňak pre TASR povedal, že kapacita ich zariadení je 104 miest, ale v prípade, že by potrebovalo nocľah viac odkázaných osôb, vedia pre nich vytvoriť provizórne lôžka. Ďalšie miesta na prenocovanie dokážu vytvoriť v spoločenskej miestnosti alebo na chodbe. Z piatka na sobotu (23. – 24.2.) v ich zariadeniach Pod Táborom prespalo okolo 90 ľudí, takže napriek silným mrazom stále ešte majú istú rezervu.

Strechu nad hlavou tu pravidelne nachádza viac mužov ako žien. Terénni pracovníci vyhľadávajú bezdomovcov aj v teréne. Napriek tomu niektorí odmietajú ich pomoc.

V NOE môžu ľudia iba prespať, tieto priestory majú k dispozícii denne od 18.00 do 6.30 h. Vozňak uviedol, že počas tuhých mrazov tu príjmu aj ľudí, ktorí nie sú celkom triezvi, ale nesmú napádať iných a ničiť zariadenie. V priebehu dňa sa od 7.00 h môžu zdržiavať v nízkoprahovom dennom centre. K dispozícii majú sprchu, môžu si vymeniť oblečenie, prípadne si oprať svoje a vyžehliť.

Charita sa stará aj o ich stravovanie. Počas pracovných dní poskytujú núdznym raňajky, teplý obed a večeru. Cez víkend si bezdomovci môžu z vlastných zdrojov niečo uvariť v kuchynke.

Gréckokatolícka charita v Prešove poskytuje ľuďom v núdzi aj sociálne poradenstvo a pastoračnú starostlivosť.