Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prešovskí mestskí poslanci rozdelili 130.900 eur pre 14 subjektov

Ilustračná snímka Foto: TASR - Milan Kapusta

Najvyššia suma ide na kapitálové výdavky, uviedol vedúci kancelárie Mestského úradu v Prešove Ján Vysocký, ktorý materiál predkladal na rokovanie.

Prešov 17. júna (TASR) – Mesto Prešov rozdelilo dotácie v celkovej výšky 130.900 eur pre 14 subjektov, ktoré sa uchádzali o podporu na svoje projekty na základe platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Podporu jednotlivým žiadateľom odsúhlasili poslanci mestského zastupiteľstva na základe odporúčania primátorkou mesta Andreou Turčanovou.

Najvyššia suma ide na kapitálové výdavky, uviedol vedúci kancelárie Mestského úradu v Prešove Ján Vysocký, ktorý materiál predkladal na rokovanie. „Patrí sem podpora rekonštrukcie strechy na Evanjelickom kolégiu (30.000 eur), príspevok na opravu historického organu v konkatedrále sv. Mikuláša (50.000 eur), podpora výstavby pamätníka – kríža pripomínajúceho 50. výročie znovuobnovenia gréckokatolíckej cirkvi v bývalom Československu (15.000 eur). Je tam tiež dotácia na cestovné pre reprezentantov mesta, ktorí cestujú na rôzne súťaže, príspevok na projekty, ktoré pomáhajú hendikepovaným občanom. Skladba je rôznorodá, všetko vychádza z platného VZN,“ konkretizoval Vysocký.

Mesto v tomto roku podporí aj športové aktivity. Sumou 15.000 eur prispeje samospráva na 17. ročník medzinárodného futbalového turnaja mládeže Fragaria Cup. Aby sa prešovské deti s onkologickými ochoreniami mohli zúčastniť Onko olympiády vo Varšave, mesto im prispeje sumou 2000 eur. Na podporu športovej výpravy boccia klubu ZOM Prešov – Združenia ľudí so zdravotným postihnutím mesto vyčlenilo 3000 eur. Na medzinárodný cyklistický maratón Tour de Prešov prispeje čiastkou 700 eur.

Kultúrne a školské aktivity získali rovnako podporu mesta. Pre J.D. – Galéria J.L. pôjde na projekt exteriérovej galérie 5000 eur. Folklórny súbor Rozmarija pri ABC – CVČ získal sumu 4000 eur na preplatenie leteniek na festival v Južnej Kórei. Evanjelická spojená škola môže využiť dotáciu 2000 eur na vykrytie cestovných nákladov do partnerského mesta Remscheid v Nemecku. Súkromné konzervatórium Dezidera Kardoša plánuje v Prešove založiť Medzinárodný festival konzervatórií, na jeho nultý ročník mesto prispeje sumou 1200 eur. Krajské múzeum podporí mesto sumou 1000 eur na profilové podujatia, ako sú Noc múzeí a Leto s Rákocim. Rovnakú čiastku schválili mestskí poslanci na vydanie CD nosiča pri príležitosti 75. výročia založenia mandolínového súboru Tatrín či na galakoncert AMC Tria.