Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Prešovskú univerzitu navštívi americký filozof Richard Shusterman

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Shusterman je vedeckým výskumníkom Dorothy F. Schmidtovej v humanitných vedách na Floridskej Atlantickej univerzite a riaditeľom jej Centra pre telo, myseľ a kultúru.

Prešov 3. mája (TASR) - Americký filozof a profesor Richard Shusterman navštívi 6. a 7. mája Prešovskú univerzitu (PU) v Prešove. Ako TASR informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková, Shusterman je eminentným vedeckým výskumníkom Dorothy F. Schmidtovej v humanitných vedách na Floridskej Atlantickej univerzite a riaditeľom jej Centra pre telo, myseľ a kultúru.

"Pôsobí v oblasti pragmatistickej filozofie a estetiky a je tvorcom pomenovania a propagátorom koncepcie zvanej somaestetika, v ktorej hrá kľúčovú úlohu dôraz na telesné skúsenosti," doplnila Polačková.

Filozofická fakulta (FF) PU bude hostiť Shustermana v pondelok o 10.00 h, kedy vystúpi s prednáškou na tému Somaestetika a umenie života. V utorok o 10.00 h je program venovaný komentovanému premietaniu dokumentárnych filmov so slovenskými titulkami, po ktorom bude nasledovať diskusia. Podujatie má názov Filozofia ako spôsob života - na kamere: Filmové stretnutia s Richardom Shustermanom.

Návštevu Shustermana organizuje Inštitút estetiky a umeleckej kultúry FF PU, Inštitút filozofie FF PU, Spoločnosť pre estetiku na Slovensku a Slovenské filozofické združenie pri Slovenskej akadémii vied.