Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prešovský Dobrý festival má za sebou veľmi úspešný druhý deň

Spevák Adam Ďurica, archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Po dlhšej dobe zavítala do Prešova aj jedna z najúspešnejších českých skupín Chinaski na čele s Michalom Malátnym.

Prešov 16. júna (TASR) – Druhým dňom pokračoval v sobotu (15. 6.) Dobrý festival v Prešove. Areál prírodného kúpaliska Delňa premenili organizátori na hudobno – zábavný park s troma koncertnými pódiami. Na tom hlavnom sa predstavili Adam Ďurica, skupiny Chinaski, IMT Smile a Ofenbach.

Trojnásobný víťaz ankety OTO v kategórii spevák za roky 2014, 2015 a 2016 Adam Ďurica potvrdil, že jeho úspech nie je náhodný. Už viac ako päť rokov sa nesie na vlnách diváckeho úspechu, jeho fanúšikmi sú deti aj dospelí diváci, ktorí si s ním spievajú jeho pesničky. Tak to bolo aj na Delni. Adam má päť vydaných albumov, takže má z čoho zostaviť playlist. Zazneli skladby 30, Láska Veda, Spolu, Tak to vidím ja, Jazero, Zatancuj si so mnou, Holubička, Dovtedy, Bolo tu fajn a na záver megahity Neľutujem a Mandolína.

„Čaká nás perfektné leto, to je naša hlavná muzikantská sezóna. Veľmi nás teší, že na Slovensku sú pekné akcie a tento festival je jednou z nich. Ľudia radi chodia na slovenskú hudbu, čo si my muzikanti vážime. Sme radi, že to leto je plné a že v každom meste je dobrá nálada, že sa spievajú pesničky. Takto by to malo vyzerať so slovenskou hudbou a som rád, že som jej súčasťou," povedal pre TASR Adam Ďurica.

Po dlhšej dobe zavítala do Prešova jedna z najúspešnejších českých skupín Chinaski na čele s Michalom Malátnym. V apríli 2017 vydali desiaty štúdiový album Není nám do pláče, minulý rok značne obmenili zostavu kapely, prišli Lukáš Pavlík, Tomi Okres, Jan Steinsdörfer, ktorí doplnili základný skladateľský tandem kapely Michal Malátný a František Táborský. Ponúkli známe pesničky Venku je na nule, Zadarmo, Každý ráno, Láska a hvězdy, Dlouhej kouř, Stížnost, Vrchlabí, Stejně jako já, Tabáček, Punčocháče, 1970, Víno, Klára a 1. Signální. Viac sa do hodinového setu nevošlo. Česko – slovenská zostava mala úspech, Tabáček či Víno si zaspievala aj početná partia fanúšikov pred pódiom.

„Vlani sme odohrali sto koncertov za prvý rok, čo sme v novej zostave, bol som nadšený. Mali sme vyhliadnutých chlapcov, ktorých sme chceli do kapely a oni našťastie všetci prikývli. Keď sme 2. februára minulého roka mali prvý koncert, tak som vedel, že to bola dobrá voľba. Bola to krutá premena kapely, ale bolo to potrebné a som rád, že sa to urobilo a vydarilo sa. Cez leto hráme všetky víkendy a hlavne nahrávame novú platňu. Už sme v polovici nahrávania," uviedol pre TASR Michal Malátný.

Dobrý festival sa nemôže odohrať bez domácej prešovskej hviezdnej kapely IMT Smile. A sobotňajší večer sa niesol v znamení čakania na Ivana Táslera a jeho družinu. Na pozdrav "ahoj Prešov!" odpovedali tisíce fanúšikov, ktorí sa pred hlavné pódium dostali a ktorým to priestor dovolil. Začali skladbou Čo všetko sa môže stať a Budeme to stále my z rovnomenného aktuálneho albumu, Čo ak, pri duete Poď so mnou prišiel na pódium aj Kali, Niekto ako kráľ, pri pesničke Hoří Hollywood a Osud prišla na pódium aj skupina Chinaski, Úsmev a čaj, Vrany, Viac, Exotika s aj pre „smajlov" už s tradičnou ľudovkou A ja taká dzivočka, Ľudia nie sú zlí a na záver megahit Sokoly. Fanúšikovia ostali pre pódiom a čakali prídavky, festivalový rozpis však nepustí. Skupina pripravuje veľký koncert v amfiteátri Východná, kde sa predstaví 13. júla. O dlhoročnej popularite kapely svedčí aj dvojnásobný zisk ocenenie OTO za roky 2016 a 2017 či Krištáľového krídla za rok 2018.

„Som rád, že Dobrý festival sa po dvoch rokoch vrátil do Prešova, že zatiaľ vyšlo počasie. Vyzerá to tu nádherne, celý areál zaznamenal slušný posun, to vnímam veľmi pozitívne pre samotné mesto aj pre festival, teším sa, že aj dramaturgia sa dobre vydarila, prišli zaujímavé kapely zo Slovenska aj zahraničia. Verím, že naše vystúpenie bolo v pohode, chceli sme zahrať hodinu a pol trvajúci set a chceli sme ho trocha odlíšiť od bežného festivalového vystúpenia. Mali sme hostí, Kaliho a Chinaski, na druhej strane, nechceli sme, aby to bolo vnímané iba ako náš koncert, je tu kopec iných kapiel, verím, že sa všetko pekne spojilo," hovorí pre TASR Ivan Tásler.