Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Pri železničnej stanici Hankovce vznikli nové parkovacie miesta

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V zmluve o prenájme na obdobie desiatich rokov, ktorú spolu uzavreli, sa dohodli na nájomnom za pozemok s rozlohou 538 štvorcových metrov vo výške 118,36 eura ročne.

Hankovce 11. októbra (TASR) - Zvýšiť komfort obyvateľov využívajúcich na prepravu do Humenného vlaky majú v obci Hankovce nové parkovacie miesta v blízkosti železničnej stanice. Výstavbu 12 odstavných plôch financovala samospráva. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) poskytli pozemok za symbolickú cenu. Informoval o tom hovorca ŽSR Michal Lukáč.

"Obec sa rozhodla vybudovať odstavné plochy, pretože na tejto parcele už naši občania alebo obyvatelia susednej dediny odstavovali svoje autá a na ceste do Humenného pokračovali ďalej vlakom. Ďalším dôvodom bol aj neupravený terén, ktorý bol hlavne v čase dažďov plný blata a koľají od áut," vysvetlila rozhodnutie vybudovať odstavné parkovacie plochy starostka obce Hankovce Ľudmila Veľasová.

Ako Lukáč uviedol, aj v Hankovciach po vzore Pezinka a Svätého Jura vyšli ŽSR obci pri realizácii projektu v ústrety. V zmluve o prenájme na obdobie desiatich rokov, ktorú spolu uzavreli, sa dohodli na nájomnom za pozemok s rozlohou 538 štvorcových metrov vo výške 118,36 eura ročne.

"ŽSR sú súčinné rôznou formou, napríklad stanovením nekomerčnej, symbolickej ceny za prenájom pozemkov, povolením k stavbe v obvode dráhy a podobne," priblížil Lukáč v tejto súvislosti postoj ŽSR k podobným iniciatívam.

Na realizáciu 12 odstavných plôch podľa jeho ďalších slov obec vynaložila 9300 eur. Ako pre TASR doplnila Veľasová, do ukončenia projektu v súčasnosti chýba len niekoľko úprav. "Chceme v okolí vysadiť zeleň a treba už len vyznačiť jednotlivé miesta," povedala.