Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V galérii Regionart vystavujú diela Pavla Petráša mladšieho

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Výstava výtvarníka, ktorý je cez rodinu spätý s Prievidzou, pod názvom Čas v nás tam potrvá do 31. októbra.

Prievidza 14. októbra (TASR) - Výber z tvorby mikulášskeho rodáka, umelca a pedagóga Pavla Petráša mladšieho si môžu v týchto dňoch pozrieť návštevníci v galérii Regionart pri Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi. Výstava výtvarníka, ktorý je cez rodinu spätý s Prievidzou, pod názvom Čas v nás tam potrvá do 31. októbra. TASR o tom informovala Jana Hvojniková z RKC v Prievidzi.

"Petráš patrí do rodiny výtvarníkov, ktorých korene siahajú do Prievidze. Jeho otec Pavel s bratom Alojzom sa narodili v Necpaloch a zaradili sa medzi významné osobnosti slovenského výtvarného umenia. Petráš úspešne nadväzuje na túto silnú rodinnú tradíciu," uviedla Hvojniková.

Výtvarník sa od začiatku svojej umeleckej dráhy podľa nej sústavne venoval problematike kresby, krajinomaľby, portrétom, zátišiu a sochárskej tvorbe. "Boli to predovšetkým figurálne témy, poetické motívy a lyrické témy ženy, lásky. Neskoršie vývinové obdobie, viazané už hlavne k maľbe, predstavuje súčasnosť. Pre jeho tvorbu je charakteristický jasný kolorit, čisté farebné tóny a žiarivé farebné kontrasty, ktoré tlmočia autorovu úprimnú snahu zachytiť nefalšovanú radosť zo života," dodala.