Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rača pokračuje v odstraňovaní inváznych druhov drevín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Do zoznamu boli zaradené druhy, spôsobujúce najväčšie problémy, alebo ktoré majú najväčší negatívny vplyv na pôvodné druhy, ich biotopy a najviac menia krajinu.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Bratislavská mestská časť Rača pokračuje v odstraňovaní inváznych (cudzokrajných) druhov drevín, ktoré sú súčasťou verejnej zelene. Informuje o tom na svojom webe s tým, že aj na území Rače sa rozšírili viaceré nepôvodné druhy rastlín. Tie sa na mnohých miestach správajú invázne, vstupujú do rastlinných spoločenstiev a vytláčajú pôvodné druhy.

Po odstránení šiestich stromov druhu javorovec jaseňolistý zo zeleného ostrovčeka na parkovisku na Tbiliskej ulici, kde bolo následne vysadených sedem nových stromov jaseňa štíhleho, mestská časť dala tento týždeň vyrúbať dve invázne dreviny pri detskom ihrisku na Kadnárovej ulici a dve dreviny pri bytovom dome Kadnárova 60-64. Náhradnú výsadbu samospráva zrealizuje v budúcom roku.

"Invázne druhy boli na územie Slovenska dovezené ako okrasné a medonosné rastliny, zvyčajne z amerického kontinentu alebo z Ázie. Z parkov a výsadieb sa začali rýchlo šíriť do okolia a obsadzovať nové plochy. V snahe zabrániť šíreniu inváznych druhov, bol aj pre územie SR spracovaný zoznam inváznych druhov rastlín (vrátane drevín) a živočíchov," priblížila mestská časť.

Do zoznamu boli zaradené druhy, spôsobujúce najväčšie problémy, alebo ktoré majú najväčší negatívny vplyv na pôvodné druhy, ich biotopy a najviac menia krajinu. "Invázne rastliny nepriaznivo zasahujú do environmentálnej, zdravotnej a ekonomickej sféry ľudskej spoločnosti," tvrdí Rača s tým, že odstraňovanie inváznych rastlín je veľmi problematické a vyžaduje si systematické niekoľkoročné zásahy. "Často s nevyhnutným využitím herbicídov," podotkla mestská časť.

Tá upozorňuje verejnosť na povinnosť vlastníka, správcu alebo užívateľa pozemku odstraňovať invázne druhy rastlín vrátane drevín. Na výrub inváznych druhov drevín  sa podľa zákona súhlas na výrub nevyžaduje. Obyvatelia môžu nájsť ďalšie informácie o inváznych druhoch rastlín na webe Štátnej ochrany prírody SR.