Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obec Ratková vedie odsúdený poslanec, ktorý sa chce stať starostom

Roman ChichoFoto: TASR/Ján Siman

Okresný súd Revúca ešte 15. februára zastupujúceho starostu uznal vinným z prečinu ublíženia na zdraví, výtržníctva a nebezpečného vyhrážania, za čo mu uložil podmienečný trest.

Ratková 16. marca (TASR) - Obyvatelia Ratkovej v okrese Revúca si 31. marca zvolia nového starostu. Riadne zvolený starosta Milan Fakla sa vlani funkcie vzdal po konflikte s poslancami obecného zastupiteľstva.

Podľa zákona o obecnom zriadení bol vedením obce dočasne poverený poslanec Roman Chicho. Ako TASR potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná, okresný súd Revúca ešte 15. februára zastupujúceho starostu uznal vinným z prečinu ublíženia na zdraví, výtržníctva a nebezpečného vyhrážania, za čo mu uložil podmienečný trest. Podľa ministerstva vnútra tak zastupujúcemu starostovi zanikol mandát poslanca a obec nie je oprávnený ďalej viesť. Situáciu v obci však nemá kto riešiť.


Poslanca odsúdili vo februári 2012

Poslanec Roman Chicho sa ujal funkcie zastupujúceho starostu podľa zákona o obecnom zriadení. S výkonom úradu súhlasil, ako zvolený zástupca občanov. "Okresný súd Revúca dňa 15. februára 2012 uznal vinným obžalovaného z prečinu ublíženia na zdraví, prečinu výtržníctva a prečinu nebezpečného vyhrážania, za čo mu uložil úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 10 mesiacov, výkon trestu mu podmienečne odložil na skúšobnú dobu v trvaní 20 mesiacov. Rozsudok nadobudol právoplatnosť dňa 15. februára, pretože obžalovaný a prokurátor sa po vyhlásení rozsudku a poučení o možnosti podať odvolanie tohto práva vzdali," informovala Spurná.


Zaniknutý mandát

Podľa stanoviska ministerstva vnútra zastupujúcemu starostovi mandát zanikol. "Mandát poslanca zaniká, ak bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin," informovala Ľubomíra Miklovičová z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra. Riešenie situácie je v kompetencii obecného zastupiteľstva. "V prípade, že bol poslanec obecného zastupiteľstva právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, je povinný túto skutočnosť nahlásiť obci. Je potrebné zvolať obecné zastupiteľstvo a zvoliť nového zástupcu starostu aj s jeho právomocami. A to až do vykonania nových volieb a zložení sľubu starostu," uviedla Miklovičová.


Kandidatúra na starostu

Zastupujúci starosta Ratkovej Roman Chicho sa k tejto téme nevyjadril. "Stanovisko vám poviem, keď budem riadne zvolený za starostu," povedal Chicho. V doplňujúcich voľbách sa rozhodol kandidovať priamo na funkciu starostu.

"Podmienkou na to, aby kandidát mohol kandidovať vo voľbách do orgánov obce, je, aby mal trvalý pobyt na území obce. Ďalej vyhlásenie, že súhlasí so svojou kandidatúrou, prípadne petíciu, ak ide o nezávislého kandidáta. Kandidatúra vo voľbách do orgánov obce nie je podmienená výpisom z registra trestov," doplnila Ľubomíra Miklovičová .


Bez priameho zásahu prokuratúry

Na zákonnosť rozhodnutí samosprávy dohliada prokuratúra. Hoci zastupujúci starosta porušil zákon tým, že oficiálne zastupiteľstvu neoznámil, že bol právoplatne odsúdený, prokuratúra zasiahnuť priamo nemôže. "Pokým niekto vykonáva funkciu zástupcu starostu, rozhodnutia, ktoré vydal, sú platné. Platné sú napríklad aj manželstvá, ktoré zástupca starostu uzavrel. Zastupujúci starosta má však obmedzené právomoci. Rozsah jeho kompetencií stanoví starosta alebo obecné zastupiteľstvo. V prípade, že svojimi rozhodnutiami napríklad spôsobil obci preukázateľnú škodu, tá si ju môže vymáhať," dodala Miklovičová z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra. Prokuratúra v tomto prípade môže sledovať len jednotlivé rozhodnutia a napádať ich právoplatnosť.