Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rodičia s deťmi dostali nový kútik v Oravskej poliklinike

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Kútik je zariadený dvoma pultmi na prebaľovanie, veľkým pultom s umývadlami a, samozrejme, aj detským nábytkom. Doposiaľ tam takýto priestor nebol.

Námestovo 13. decembra (TASR) – Priestor na hry, kŕmenie či prebaľovanie ponúka rodičom s ratolesťami novovybudovaný kútik v Oravskej poliklinike Námestovo. Využívať ho budú matky a otcovia, ktorí prídu s dieťaťom na lekárske vyšetrenie. Kútik sa nachádza na treťom poschodí hlavnej budovy polikliniky a okrem hračiek sú priestory vybavené aj kreslami na kojenie či mikrovlnnou rúrou. TASR vo štvrtok informovala vedúca oddelenia komunikácie Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Renáta Jaloviarová.

„Návšteva matky s dieťaťom pri absolvovaní odborných vyšetrení často trvá viac ako hodinu, k tomu treba prirátať čas na cestovanie z domova. Práve z tohto dôvodu bolo potrebné vytvoriť takýto priestor,“ uviedla riaditeľka Oravskej polikliniky Námestovo Mária Šišková.

Kútik je zariadený dvoma pultmi na prebaľovanie, veľkým pultom s umývadlami a, samozrejme, aj detským nábytkom. Doposiaľ tam takýto priestor nebol. So skrášlením a vymaľovaním priestorov pomáhali študenti Spojenej školy – Strednej umeleckej školy v Nižnej pod vedením učiteľa Miroslava Knapa.

Podľa riaditeľky odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvie Pekarčíkovej je cieľom skrátiť čas čakania v ambulanciách na minimum, no ak je čakacia doba nevyhnutá, rodičia s deťmi by ju mali stráviť v príjemnom prostredí. „Tieto priestory budú súčasne slúžiť na vzdelávanie v preventívnych programoch, s ktorými je dôležité začať už od detstva - aby si deti zvykali na to, že treba vedieť poskytnúť prvú pomoc, alebo aká je prevencia rôznych ochorení. Čiže možností využitia týchto priestorov je viac,“ povedala.

Projekt vytvárania kútikov pre rodiny a dieťa v poliklinike a štyroch nemocniciach ŽSK sa realizuje vďaka podpore Nadácie Kia Motors Slovakia. Tá ho podporila sumou 21.969 eur, ŽSK prispel sumou 10.000 eur. Z prostriedkov uvedenej nadácie budú do konca roka doplnené a zmodernizované už existujúce miestnosti pre malých pacientov aj v štyroch nemocniciach Žilinského kraja - v Liptovskej nemocnici s poliklinikou Liptovský Mikuláš, Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou Dolný Kubín, Hornooravskej nemocnici s poliklinikou Trstená a Kysuckej nemocnici s poliklinikou Čadca.