Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Ropuchy na bratislavskej Železnej studienke čaká sťahovanie

Ropucha bradavičnatá. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Nakoľko je migrácia žiab závislá od teploty, doterajšie chladné počasie ju neustále odsúva na neskôr.

Bratislava 24. marca (TASR) - V sobotu 23. marca sa na Železnej studienke v Bratislave oficiálne začal 28. ročník akcie Pomoc ropuchám pri jarných migráciách. Prvou časťou akcie bola stavba fóliových zábran, ktoré sa stavajú na miestach najmasovejšej migrácie žiab cez cestnú komunikáciu na Železnej studienke.

Ako TASR informoval Roman Lehotský z neziskovej organizácie Miniopterus, na stavbe zábran sa zúčastnilo 104 ľudí. "Boli medzi nimi i deti z bratislavských základných škôl na Tilgnerovej, Tupolevovej a Veternicovej ulice v Bratislave i žiaci ZŠ v Ivánke pri Dunaji, významnou mierou prispeli aj študenti z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave," uviedol Lehotský. Upozornil, že od pondelka 25. marca platí pre ochranu žiab na Železnej studienke dočasný zákaz vjazdu motorových vozidiel.

Po stavbe zábran bude nasledovať druhá časť akcie – prenos žiab cez cestnú komunikáciu do rybníkov. "Nakoľko je migrácia žiab závislá od teploty, doterajšie chladné počasie ju neustále odsúva na neskôr," povedal Lehotský s tým, že k ťahu žiab príde pravdepodobne až ku koncu veľkonočných sviatkov.

Viac informácií o koordinácii druhej časti akcie nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.miniopterus.sk. "Prosíme záujemcov, aby sa v prípade záujmu o pomoc pri prenose žiab registrovali prostredníctvom uvedeného mailu a telefonického kontaktu na stránke, zamedzí sa tak prípadnému ohrozeniu žiab neorganizovaným spôsobom," dodal Lehotský.

Akciu "Pomoc ropuchám pri jarných migráciách" organizujú členovia mimovládnej organizácie Miniopterus v úzkej spolupráci so Štátnou ochranou prírody – Správou CHKO Malé Karpaty.