Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Túlavé psy usmrtili pri nemocnici v Rožňave tri ovce

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Odchyt túlavých psov v Rožňave zabezpečuje MsP, napriek incidentu situáciu v meste nepovažuje za problémovú.

Rožňava 21. marca (TASR) - V areáli nemocnice v Rožňave usmrtila svorka túlavých psov tri ovce občianskeho združenia Druživa, ktoré v meste spásali verejné priestranstvá a využívané boli aj na terapeutické účely. Prípadom sa zaoberá aj polícia, mestská polícia (MsP) po svorke pátra a posilnila hliadkovaciu činnosť.

K útoku psov došlo v nedeľu (17. 3.) v ranných hodinách, svorka zaútočila na ovce pasúce sa v areáli nemocnice. Psom sa podarilo zničiť elektrický ohradník a usmrtiť tri zvieratá. "Dve ovečky zachránili sestričky z nemocnice," uviedol pre TASR predseda OZ Druživa Miloslav Kováč s tým, že svorka pravdepodobne pozostávala zo štyroch túlavých psov.

Odchyt túlavých psov v Rožňave zabezpečuje MsP, napriek incidentu situáciu v meste nepovažuje za problémovú. "Odchytili sme za uplynulý rok 94 túlavých psov, tento rok už 15. Vedeli by sme odchytiť aj viac, ale sme obmedzení kapacitnými možnosťami karanténnej stanice, kam sa psy následne umiestňujú," priblížil pre TASR náčelník MsP Róbert Hanuštiak.

Najväčší počet túlavých psov mestskí policajti evidujú v severnej časti mesta, v tejto oblasti sa nachádza aj areál nemocnice. V súvislosti s incidentom prijala MsP aj viaceré opatrenia. "Intenzívne pátrame po tých psoch, zvýšili sme hliadkovú činnosť v lokalitách, kde by mohli byť. Pokiaľ sa nám podarí svorku lokalizovať, bude prioritne odchytená," dodal Hanuštiak.

Útokom túlavých psov na ovce v areáli rožňavskej nemocnice sa zaoberá aj polícia, vec nateraz objasňuje ako priestupok proti majetku a vykonáva úkony smerujúce k objasneniu skutku. "V tejto súvislosti bolo prijaté oznámenie aj pre podozrenie z priestupku v zmysle zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, ktoré bude v zmysle zákona o priestupkoch oznámené mestu Rožňava," priblížila pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová s tým, že orgánom, ktorý je oprávnený sa priestupkom zaoberať, je samospráva.

Rožňavské ovečky, ako ovce nazýva OZ Druživa, sú v uplynulých troch rokoch v meste využívané na spásanie verejných priestranstiev i na terapeutické účely pri spolupráci s klientami tamojšieho domova sociálnych služieb. Napriek incidentu chce združenie v tejto činnosti naďalej pokračovať.

"Projekt má zmysel, má úspech a odozvy verejnosti sú pozitívne. Práve sme ukončili kampaň na adopciu ovečiek, ľudia nám prispeli na výdaje, aby sme sa o ne mohli starať. Časť peňazí teda asi použijeme na tri nové ovečky," skonštatoval predseda OZ Druživa.