Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na pešej zóne v Ružomberku osadili prvú inteligentnú lavičku

Na snímke prvá inteligentná lavička v Ružomberku 14. augusta 2018. Foto: TASR/Miroslava Siváková

Pri inštalácii myslela radnica aj na bezpečnosť.

Ružomberok 14. augusta (TASR) - Na pešej zóne v Ružomberku, pri križovatke ulíc Mostová a Podhora, osadili v týchto dňoch prvú inteligentnú lavičku v meste. Novinka umožňuje nabíjanie mobilných zariadení káblom či bezdrôtovo a ponúka aj internetové pripojenie.

"Inteligentná lavička disponuje solárnymi panelmi. Tie dokážu vyprodukovať približne 100 wattov elektrickej energie za hodinu. Medzi ďalšie technologické novinky lavičky patria tepelne regulované sedenie, osvetlenie blízkeho okolia či zber dát, napríklad atmosférických podmienok, pomocou vstavaných senzorov," informoval TASR asistent ružomberského primátora Michal Praženica.

V dohľadnej dobe by mali v meste pribudnúť ďalšie tri podobné lavičky, a to na hlavnej stanici, Podhore i v Hýrošovom parku. "Mesto Ružomberok rado prijíma nové výzvy v podobe smart riešení, ktoré vedia uľahčiť a spríjemniť život našim obyvateľom. Pevne verím, že lavička si čoskoro získa svojich priaznivcov," uviedol primátor Ružomberka Igor Čombor.

Dodal, že pri inštalácii myslela radnica aj na bezpečnosť. "Lavičku sme osadili v samom centre mesta a 24 hodín denne ju strážia kamery mestskej polície. Chcem veriť a dúfam, že prípadní vandali budú mať túto skutočnosť na zreteli," skonštatoval.

Na inteligentnú lavičku získalo mesto dotáciu zo Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v sume 2235 eur. Radnica novinku podporila financiami vo výške 2000 eur.