Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Sabinovskí mestskí policajti testujú vo výkone služby elektromobil

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Náčelník mestskej polície Martin Jurko uviedol, že elektromobily sa v mestskej premávke osvedčili vo viacerých mestách, a preto ich chcela vyskúšať aj sabinovská mestská polícia.

Sabinov 19. februára (TASR) - Mestská polícia v Sabinove v týchto dňoch testuje vo výkone služby zapožičaný elektromobil, ktorý môže mať k dispozícií do 23. februára. Náčelník mestskej polície Martin Jurko uviedol, že elektromobily sa v mestskej premávke osvedčili vo viacerých mestách, a preto ich chcela vyskúšať aj sabinovská mestská polícia.

„Určite si viem predstaviť, že by sme vozidlo využívali aj natrvalo v prípade, že sa mesto rozhodne ísť do takejto investície, že sa nájdu sa na to finančné prostriedky a myšlienku podporia aj poslanci mesta. Elektromobil modelu Kia Soul budeme testovať vo výkone služby, aby sme zistili, koľko kilometrov dokážeme prejsť na jedno nabitie batérií v podmienkach nášho mesta. Okrem ekologického hľadiska je pri elektromobile zaujímavé aj možné zníženie nákladov na prevádzku, čo chceme práve takouto testovacou prevádzkou elektromobilu preveriť," povedal Jurko. Pokiaľ sa vozidlo na elektrický pohon počas testovania ukáže ako ekonomicky a pragmaticky efektívne, mesto Sabinov bude uvažovať o jeho zakúpení.

K elektrifikácii vozového parku sa pozitívne stavia aj primátor mesta Peter Molčan, ktorý to vníma v súlade s aktivitami mesta Sabinov zameranými na ochranu životného prostredia a na zvýšenie využívania obnoviteľných energetických zdrojov.

„Mesto Sabinov, samozrejme, nechce byť výnimkou, a aj my uvažujeme o zakúpení elektromobilov ako služobných vozidiel mestského úradu. Je to jedno z opatrení, ktorými sa zapájame do aktivít Dohovoru primátorov a starostov, čo je celospoločenské európske hnutie združujúce orgány miestnej a regionálnej samosprávy, ktoré sa dobrovoľne zaviazali zvýšiť na svojom území energetickú účinnosť a využitie obnoviteľných zdrojov energie a zároveň znížiť emisie," uviedol Molčan.

Vozidlo na elektrický pohon môžu sabinovskí mestskí policajti testovať vďaka aktivite Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií SR. Informáciu radnica zverejnila na svojej webstránke.