Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

ZASNEŽENÉ RÁNO: Na Štrbskom Plese napadol sneh

Na snímke snehuliak postavený z čerstvého snehu na jednom zo stolov na terase bufetu na Hrebienku vo Vysokých Tatrách 25. septembra 2018. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Sneženie sa na Štrbskom Plese v závere septembra občas vyskytuje, ale vytvorenie snehovej pokrývky v tretej dekáde septembra v tejto lokalite je dosť ojedinelá záležitosť.

Bratislava/Vysoké Tatry 25. septembra (TASR) – Na Štrbskom Plese bolo v utorok ráno bielo, v priebehu noci tam napadli tri centimetre snehu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom profile na sociálnej sieti.

"V arktickom vzduchu v noci na utorok sme na našom území pozorovali snehové prehánky alebo sneženie už od nadmorskej výšky približne 900 metrov, výnimočne aj nižšie," uviedli meteorológovia. Pritom približne od výšky 1000 až 1100 metrov nad morom sa do rána vytvorila na niektorých miestach Slovenska prechodne aj snehová pokrývka.



Napríklad na Štrbskom Plese boli ráno tri centimetre snehu. "Sneženie sa na Štrbskom Plese v závere septembra občas vyskytuje, ale vytvorenie snehovej pokrývky v tretej dekáde septembra v tejto lokalite je dosť ojedinelá záležitosť," uzavreli meteorológovia.

Horskí záchranári upozorňujú na zimné podmienky


Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje na zhoršené podmienky pre vysokohorskú turistiku vo Vysokých Tatrách. Šéf HZS Jozef Janiga pre TASR uviedol, že v posledných dňoch pribudla na úrovni 1600 metrov nad morom a vyššie snehová pokrývka, ktorú silný vietor rozfúkal. "Snehová prikrývka je preto nerovnomerne rozložená, takže treba byť nanajvýš opatrný pri prechode po turistických chodníkoch," upozornil.

Na horách sa treba podľa neho pripraviť na zimné podmienky a tomu prispôsobiť aj svoju výstroj, oblečenie i obuv a vziať si so sebou teplé nápoje. "Očakávame, že sa má vo štvrtok (27.9.) a v piatok (28.9.) cez deň otepliť, v noci sa však teploty budú pohybovať pod bodom mrazu. Rána na chodníkoch preto môžu byť veľmi šmykľavé a tým pádom aj nebezpečné. Zároveň dni sú kratšie, takže túru si treba naplánovať čo najskôr," zdôraznil Janiga.

Podľa šéfa HZS nie sú snehové zrážky na horách v septembri ničím výnimočným, zvyčajne dokonca prichádzajú ešte o čosi skôr. "Máme skúsenosti, že vo Vysokých Tatrách nasneží aj v priebehu augusta, dá sa teda povedať, že tento rok prvý sneh také dva týždne mešká. Väčšinou sa do pár dní roztopí, verím, že to bude takto aj tento rok a ešte si na horách užijeme peknú jeseň," uzavrel Janiga.