Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obnovu pamätníka obetí prvej svetovej vojny v Skalici podporia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trnavský samosprávny kraj sa bude okrem rekonštrukcie pomníka podieľať aj na podujatí, ktoré sa uskutoční 6. novembra pri príležitosti 100. výročia príchodu slovenskej vlády do Skalice.

Skalica 5. septembra (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podporí v rámci osláv 100. výročia vzniku Československa obnovu Pamätníka padlých obetí v Skalici vo výške 5500 eur. TASR informoval Patrik Velšic z oddelenia komunikácie Úradu TTSK.

Pamätník je venovaný obetiam prvej svetovej vojny, je národnou kultúrnou pamiatkou. Jeho autorom je moravský sochár Metoděj Kocourek. "So zástupcami mesta sme sa dohodli, že takouto formou prispejeme na dôstojné oslavy tohto okrúhleho výročia. Kraj poskytol dotáciu na opravu pamätníka a prispeje aj na koncert v rámci kultúrneho programu k výročiu vzniku Československa," uviedla riaditeľka odboru financií Úradu TTSK Anna Mierna.

Skalica sa stala prvým sídlom dočasnej slovenskej vlády. "Teší ma, že sa mesto z nášho kraja takýmto významným spôsobom zapísalo do slovenských dejín. Buďme hrdí na našu históriu, je nevyhnutné pripomínať si významné míľniky," doplnila Mierna.

TTSK sa bude okrem rekonštrukcie pomníka podieľať aj na kultúrno-spoločenskom podujatí, ktoré sa uskutoční 6. novembra pri príležitosti 100. výročia príchodu slovenskej vlády do Skalice. Súčasťou bude odhalenie pamätnej tabule na budove skalickej radnice a bohatý kultúrny program, na ktorý TTSK prispeje sumou 2000 eur.