Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Sklad rádioaktívneho odpadu by mal byť v Bohuniciach alebo Mochovciach

Foto: TASR/Pavol Ivan

Predpokladaný termín začatia výstavby je podľa predloženého zámeru marec 2013, ukončenia október 2015.

Jaslovské Bohunice 22. mája (TASR) - Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), a.s., predložila rezortu životného prostredia na posúdenie vplyvov na životné prostredie dopracovaný projekt Integrálneho skladu (IS) rádioaktívnych odpadov (RAO), ktorý by mal vyrásť pri jadrovej elektrárni (JE) Jaslovské Bohunice alebo Mochovce. Jeho úlohou bude skladovanie pevných upravených rádioaktívnych odpadov z vyraďovania jadrových zariadení v lokalite do doby ich prevozu na miesto trvalého uloženia.

Predpokladaný termín začatia výstavby je podľa predloženého zámeru marec 2013, ukončenia október 2015, pričom pre Jaslovské Bohunice má navrhovateľ vypracované dva varianty umiestnenia - buď priamo v elektrárni alebo v jej tesnej blízkosti. V prvom prípade by nemalo prísť k záberu novej pôdy, v druhom okolo 5400 m2. V Mochovciach sa počíta so zabratím 6550 m2. Prevádzka IS by mala byť 70 rokov, od roku 2015 do roku 2085.

Pre JAVYS sa v porovnaní všetkých alternatív javí ako optimálny variant výstavby v areáli bohunickej atómky. "Je mierne výhodnejší z hľadiska menšieho (nulového) záberu poľnohospodárskej pôdy. Nevhodnosť variantu Mochoviec je podmienená v rozhodujúcej miere jeho polohou mimo lokality Jaslovské Bohunice a od tohto faktu odvíjajúceho sa zásadného vplyvu na dopravu a v nadväznosti aj na ovzdušie a obyvateľstvo," uvádza sa v predloženom zámere.

Spoločnosť deklaruje, že v IS budú skladované iba pevné či spevnené RAO, ktoré neobsahujú rádionuklidy, majúce u prevádzkovaných elektrární hlavný podiel na uniknutej aktivite. Sklad s kapacitou 6050 m2 bude prevádzkovaný tak, aby chránil RAO a zabránil úniku ionizujúceho žiarenia a rádioaktívnych látok do okolia. Náklady na výstavbu by sa mali pohybovať okolo 26 miliónov eur.

Jadrová elektráreň Mochovce
Foto: TASR/Henrich Mišovič
V zdôvodnení investor uvádza, že aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu odporúča zriaďovať dočasné sklady pre rádioaktívne odpady v mieste jadrových zariadení.

Umiestnenie integrálneho skladu do lokality Jaslovské Bohunice podporuje aj skutočnosť, že okrem prevádzkovanej elektrárne JE V2 prebieha súčasne vyraďovanie JE A1 a JE V1, pričom tu vzniká najviac rádioaktívnych odpadov a dochádza tak k nárazovým dodávkam odpadov, ktoré je potrebné dočasne skladovať.

JAVYS predstavila zámer začiatkom marca 2012 na verejnom prerokovaní v Jaslovských Bohuniciach. Starostovia obcí v okolí bohunickej elektrárne mali zásadné výhrady, argumentovali zaťažením regiónu už existujúcimi jadrovými zariadeniami a z toho vyplývajúcimi znevýhodneniami. Zároveň poukazovali na nedostatočné kompenzácie zo strany štátu a nevôľu k rokovaniam o problematike. Žiadali od JAVYS, kde je 100-percentným akcionárom štát, aj legislatívnu záruku, aby v budúcnosti nebolo možné rekvalifikovať pôvodný zámer použitia skladu na ďalšie skladovanie RAO z iných prevádzok v SR.