Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Slováci budú hodovať, začína sa tradičná jesenná husacinová sezóna

Foto: TASR/Michal Svítok

Počas hlavnej sezóny predá každá prevádzka v priemere okolo 1000 husí. Cena za jednu sa pohybuje v rozpätí do 60 eur.

Slovenský Grob 28. augusta (TASR) – Na prvú septembrovú sobotu pripravil Cech podnikateľov s husacími špecialitami 12. ročník otvorených dverí v Slovenskom Grobe.

Týmto podujatím sa začína tradičná husacinová sezóna, ktorá je dobre známa nielen v širokom kulinárskom slovenskom prostredí, ale aj v zahraničí. Husacinári otvoria svoje prevádzky pre širokú verejnosť a ponúknu tradičné menu v podobe husacej pečienky, pečených husí, lokší, kapusty a dobrého vína. Sprievodnými akciami budú vystúpenia hudobných súborov a kapiel, pripravený bude aj otvorený autobus, ktorý bude prevážať hostí po reštauračných zariadeniach.

V tento deň je vstup pre verejnosť voľný. „Počas sezóny sa zákazníci musia vopred objednať aspoň tri – štyri hodiny vopred. To nielen preto, aby si rezervovali miesta pri stoloch, ale najmä preto, lebo každá z našich ôsmich prevádzok zásadne ponúka len čerstvo napečené husi, nikdy nie zohrievané,“ uviedla prezidentka cechu Jana Hámorová.

Foto: TASR/Michal Svítok
Podmienkou účasti na Dni otvorených dverí je vstupenka, ktorá oprávňuje návštevníka na vstup do ktorejkoľvek cechovej prevádzky a konzumáciu 200 g husaciny s dvoma lokšami a kyslou oblohou za symbolickú cenu. Vstupenky sú k dispozícii aj v deň podujatia. Návštevníci bez vstupenky budú musieť zaplatiť za konzumáciu plnú cenu.

Husacina v Slovenskom Grobe má dobrú povesť v celej Európe ba aj zámorí. Pri návšteve Slovenska si sem prídu pochutiť aj zahraniční prezidenti, predsedovia vlád i parlamentov, ba dokonca i hlavy korunované. „Raritou asi spred dvoch rokov bola jednorazová spoločná návšteva asi 1200 Číňanov z Hongkongu,“ dodal J. Hámorová.

Tu bude player


Počas hlavnej sezóny predá každá prevádzka v priemere okolo 1000 husí. Cena za jednu sa pohybuje v rozpätí do 60 eur.