Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Smer-SD chce posilniť kompetencie primátora Bratislavy

Milan Ftáčnik Foto: TASR/Michal Svítok

Právnou normou sa začne parlament zaoberať na septembrovej schôdz.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Primátor Bratislavy by mal mať po novom kompetenciu sám vymenovať svojich námestníkov spomedzi poslancov mestského zastupiteľstva a určiť im aj rozsah zastupovania. V novele zákona o hlavnom meste SR to navrhuje poslanec Smeru-SD Maroš Kondrót. Právnou normou sa začne parlament zaoberať na septembrovej schôdzi, jej účinnosť je navrhovaná odo dňa vyhlásenia v Zbierke zákonov.

V súčasnosti sa funkcia námestníka primátora obsadzuje voľbou mestským zastupiteľstvom na návrh primátora. "V tomto volebnom období však došlo, podobne ako v iných mestách a obciach v minulých volebných obdobiach, k situácii, že primátor podal návrh na voľbu námestníka primátora, avšak mestské zastupiteľstvo ho neakceptovalo," pripomenul Kondrót. Presadením svojej novely sa tak chce vyhnúť zbytočnému napätiu medzi orgánmi Bratislavy.

Zároveň má platiť, že ak primátor nevymenuje námestníkov do 60 dní od zloženia svojho sľubu, zvolí ich mestské zastupiteľstvo. Pri vymenovaní primátor zároveň určí prvého námestníka, ktorý ho zastupuje v prípade jeho neprítomnosti alebo nespôsobilosti na výkon funkcie a tiež to, v akom poradí ho zastupujú ostatní námestníci.

Obdobná úprava má platiť aj pri starostoch mestských častí a ich zástupcoch. Aj ich v súčasnosti na návrh starostu volí miestne zastupiteľstvo, ktoré má o túto kompetenciu po novom prísť. Kondrót tiež navrhuje, aby zasadnutie mestskej resp. miestnej rady mohol zvolať a viesť aj prvý námestník primátora resp. prvý zástupca starostu mestskej časti.

Ak Kondrót uspeje, mestské zastupiteľstvo tiež príde o kompetenciu určovať organizáciu magistrátu a schvaľovať poriadok odmeňovania zamestnancov Bratislavy. Tieto predpisy bude po novom vydávať primátor. "Takáto úprava platí vo všetkých ostatných mestách a obciach na Slovensku okrem Bratislavy a Košíc, ktoré majú vlastné zákony," argumentuje Kondrót. O obdobnú právomoc má na úkor starostu mestskej časti prísť aj miestne zastupiteľstvo.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) má v súčasnosti dve námestníčky - Vieru Kimerlingovú (KDH) a Petru Nagyovú-Džerengovú (Most-Híd, SDKÚ-DS). Tretí námestník stále chýba, Ftáčnik do tejto funkcie pred rokom neúspešne navrhoval Jána Budaja. Po jeho nezvolení povedal, že na dlhší čas považuje otázku tretieho námestníka za uzavretú.