Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Snine vytvorili deti najdlhšiu stonôžku dlhú 1,7 kilometra

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Organizátori sa pokúsia aj o zápis do zoznamu svetových rekordov.

Snina 14. septembra (TASR) – Deti vo veku od štyroch do 18 rokov v piatok v Snine vytvorili najdlhšiu "stonôžku" na Slovensku. Organizátori sa pokúsia aj o zápis do zoznamu svetových rekordov. Pre TASR to uviedla hlavná organizátorka akcie Hedviga Hamžíková-Harvánková s tým, že za plecia sa v "stonôžke" dlhej 1,7 kilometra držalo dohromady 2356 detí.

"Dopadlo to veľmi dobre, nálada bola skvelá, deti si to užívali a som veľmi rada, že sa nám podarilo zorganizovať takýto počet účastníkov," zhodnotila organizátorka. Všetko to boli deti zo Sniny z miestnych materských, základných i stredných škôl. "V týchto dňoch oslavujeme dni mesta, tak sme chceli vymyslieť aj niečo pre deti, aby sa zabavili. Stonôžku preto, lebo sa toto prirovnanie hodí k deťom, ktoré často akoby mali aj sto nôh," zdôvodnila Hamžíková-Harvánková.

Deti zo 16 školských zariadení spoločne vytvorili hada, ktorý sa postupne presúval po celom námestí v Snine. "Podarilo sa nám to zorganizovať vďaka veľmi dobrej spolupráci s riaditeľmi našich školských zariadení," vyzdvihla Hamžíková-Harvánková, ktorá je obalová a grafická dizajnérka, na konte má mnoho medzinárodných ocenení.

Zápis do slovenskej knihy rekordov potvrdil aj Igor Svítok z certifikovanej organizácie Slovenské rekordy. "Sprievod mestom trval asi 45 minút, zapísali sme to ako najdlhšia detská stonôžka," uviedol. Teraz sa organizátori pokúsia dostať rekord aj do Guinessovej knihy rekordov. "Páčilo sa mi, že všetci účastníci prišli s veľkými červenými motýlikmi okolo krku, čo ozvláštnilo tento rekord," uzavrel Svítok.