Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

STU v Bruseli predstaví výskumné projekty

Na archívnej snímke nápis na budove, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity. Foto: TASR Jaroslav Novák

Cieľom podujatia je prezentovať popredné výskumné projekty a položiť základy pre rozšírenú medzinárodnú spoluprácu.

Brusel 12. apríla (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) z Bratislavy bude na budúci štvrtok (18.4.) v priestoroch Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli hostiť podujatie s názvom "Rozšírenie obzorov s STU – príležitosti partnerstva v srdci Európy". Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Cieľom podujatia je prezentovať popredné výskumné projekty a položiť základy pre rozšírenú medzinárodnú spoluprácu.

Podľa vyjadrenia predstaviteľov STU budú publikum tvoriť zástupcovia rôznych technických univerzít a univerzitných aliancií, regionálnych a národných reprezentácií, agentúr a inštitúcií EÚ. Chýbať nebudú ani osobnosti zo Slovenska - zástupcovia ministerstiev, Bratislavského samosprávneho kraja a priemyselných partnerov.

"Toto podujatie otvára pre STU významné príležitosti na prezentáciu našich inovácií a výskumných tém, ktoré rezonujú v rámci Európy a medzinárodných výziev, zároveň posilňuje naše partnerstvá a otvára nám dvere byť aktívnou súčasťou formujúcich sa európskych výskumných iniciatív a strategických konzorcií," vysvetlil Maximilián Strémy, prorektor STU pre strategické projekty, rozvoj, inovácie a prax.

Bruselské podujatie poskytne STU príležitosť predstaviť svoje silné stránky relevantným aktérom v srdci EÚ, prepojiť zástupcov univerzity s ich zahraničnými náprotivkami a vzbudiť záujem o budovanie partnerstiev, čo môže pomôcť priniesť potrebné financovanie pre aktivity slovenských výskumníkov.

Organizátori pripravili niekoľko tematických blokov s prezentáciami zameranými na aktuálne dôležité témy v Európe – polovodiče, pokročilé materiály, zelené technológie, koncepcie inteligentných miest a inteligentnú mobilitu. Záverečná recepcia bude symbolicky venovaná minuloročnému otvoreniu bruselskej kancelárie STU - prvého stáleho zastúpenia univerzity zo Slovenska.

STU chce aj touto aktivitou svojim európskym partnerom ukázať odhodlanie byť relevantným hráčom v Európe a potvrdiť, že má potrebné odborné kapacity, aby mohla efektívne prispievať k medzinárodným výskumným snahám.

Podujatia tohto typu by navyše mohli pomôcť pri budovaní platformy na posilnenie vzťahov medzi krajinami, ktoré sa doteraz menej zapájali do európskych projektov s tými aktívnejšími štátmi na európskom kontinente.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)