Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Kaštieľ vo Svätom Antone pozýva návštevníkov na nové atrakcie

Kaštieľ vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica môžu jeho návštevníci vidieť už aj netradične, vo forme camery obscury. Prevrátený obraz tohto historického objektu, v ktorom dnes sídli múzeum, môžu vidieť v malom drevenom domčeku ešte pred samotným vstupom do kaštieľa. Svätý Anton, 10. októbra 2023. Foto: TASR Jozef Poliak

Camera obscura je voľne prístupná.

Svätý Anton 10. októbra (TASR) - Kaštieľ vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica môžu jeho návštevníci vidieť už aj netradične, vo forme camery obscury. Prevrátený obraz tohto historického objektu, v ktorom dnes sídli múzeum, môžu vidieť v malom drevenom domčeku ešte pred samotným vstupom do kaštieľa.

"Cameru obscuru máme v podkroví nášho kaštieľa. Tento jav sme pred časom objavili viac-menej náhodne po tom, ako sa obnovovali vikiere, a firma, ktorá realizovala práce, v nich nechala malé otvory. V tmavom podkroví, na komínoch, tak napríklad vidieť obrazy nádvoria," povedala TASR zástupkyňa riaditeľa múzeu Monika Maňkovská.

Keďže podkrovie nie je prístupné verejnosti, tento nevšedný svetelný jav chceli priblížiť aj návštevníkom. Vznikla tak myšlienka zriadiť ho v domčeku pred samotným vstupom. "Návštevníkom tak nahradíme to, čo z bezpečnostných dôvodov nie je možné vidieť v kaštieli," dodala.

Camera obscura je voľne prístupná. "Samozrejme, v čase otváracích hodín múzea a kaštieľa," pripomenula Maňkovská.

Ako pre TASR uviedla Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus, múzeum vo Svätom Antone predstavilo v týchto dňoch aj ďalšiu atrakciu, ktorou je malé rozárium pri južnom krídle kaštieľa. Na obe tieto atrakcie KOCR prispelo múzeu sumou 12.600 eur.